Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.01.2016.

Susret državnog sekretara Zorana Đorđevića sa zamenikom predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO



Državni sekretar Zoran Đorđević sastao se danas sa zamenikom predsedavajućeg Vojnog komiteta ~NATO~-a general-potpukovnikom Markom Šislerom. Sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Tokom sastanka razmenjena su mišljenja o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, saradnji između Srbije i ~NATO~, kao i o saradnji Vojske Srbije sa KFOR-om.

Na sastanku je istaknut značaj i liderska uloga Srbije u regionu Balkana, što je rezultat položaja, izgrađenih kapaciteta i sposobnosti, ali i vojne neutralnosti i dobrih odnosa i spremnosti za saradnju i sa Istokom i sa Zapadom.

Državni sekretar je naglasio da je saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa ~NATO~ pod okriljem Programa „Partnerstvo za mir“ na najvišem nivou od početka angažovanja Republike Srbije u ovom Programu, koji za našu državu predstavlja optimalan okvir saradnje sa NATO. Poseban kvalitet saradnji dve strane daje sve intenzivniji dijalog na najvišem nivou o čemu govore brojni susreti zvaničnika naše države i Alijanse, uključujući i nedavnu posetu generalnog sekretara ~NATO~. Održavanjem ovakve vrste dijaloga izražava se jasna namera da se na osnovama partnerskog i transparentnog odnosa pristupa svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Sagovornici su se saglasili da će u narednom periodu težište saradnje biti u oblasti izvođenja vežbi, obuke i obrazovanja, kao i razmeni iskustava iz učešće u multinacionalnim operacijama, u kojima učestvuje značajan broj pripadnika Vojske Srbije.

Na sastanku je istaknuto da saradnja snaga bezbednosti Republike Srbije sa KFOR-om doprinosi održanju mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije, kao i da KFOR, kao najodgovorniji činilac za održavanje bezbednosti na KiM i jedini partner Vojske Srbije u obezbeđenju administrativne linije, odgovornost ne može preneti ni na jednu drugu instituciju ili organizaciju.

photoFOTOGALERIJA