Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.12.2015.

Ministarstvo odbrane štiti standard svojih pripadnika



U novogodišnjem broju magazina „Odbrana“ tema je vojni budžet. Na šest strana, najodgovorniji ljudi Ministarstva odbrane govore o finansijama vojske, kako i na šta su trošene državne pare. Poseban naglasak je na očuvanju standarda pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, o čemu prenosimo najvažnije podatke.

Ministarstvo odbrane uspelo je da kroz ostvarene uštede u tekućim rashodima u budžetu za 2015. godinu obezbedi sredstva za 2016. godinu, kako bi zadržalo postojeći broj zaposlenih u skladu sa kadrovskim planom popune.

Takođe, na osnovu analitičke procene formacijskih mesta u Specijalnoj brigadi, bataljonima vojne policije i izviđačkim jedinicama, u zavisnosti od težine i vrste novih obaveza i zadataka koje profesionalni vojnici i starešine izvršavaju u tim jedinicama, izmenjeni su elementi formacijskih mesta za najveći broj profesionalnih vojnika, podoficira i deo oficirskog kadra nižih činova što će im obezbediti veća primanja odmah na početku 2016. godine. Na taj način stvoreni su i uslovi za njihovo napredovanje i ubrzano karijerno vođenje, što će direktno uticati na poboljšanje njihovog standarda.

Imajući na umu uspeh Ministarstva odbrane u svim segmentima, pogotovo na polju ušteda, kao i povećano zalaganje zaposlenih, naročito onog dela zaposlenih u Vojsci koji imaju najniže plate, ministar odbrane je na osnovu svojih ovlašćenje, krajem 2015. godine, za postignute rezultate u službi nagradio novčanim iznosom od 10.000 dinara više od 3.000 profesionalnih pripadnika Vojske sa najnižim primanjima.

Takođe, radi poboljšanja materijalnog položaja svojih zaposlenih, kroz obezbeđenje sredstava u budžetu i u narednoj godini, svima koji na to imaju pravo i koji to žele, omogućeno je da reše stambeno pitanje subvencionisanim stambenim kreditima (a takvih lica je svake godine sve više) ili da sačekaju da im se dodeli stan.

Podsećamo da je, uz podršku Vlade Srbije, a vodeći računa o socijalnom položaju svojih zaposlenih, obezbeđeno povećanje primanja od 2 posto, počev od decembarske plate koja će u vidu akontacije biti isplaćena početkom januara 2016. godine.