Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.12.2015.

„Stanislav Binički“ na koncertu u Novom Sadu



Na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu sinoć je, pod nazivom „Suton na jugu“, održan multimedijalni solistički koncert profesora Nebojše Burića u čast Božidara Bokija Miloševića, jednog od naših najvećih i najznačajnijih muzičkih umetnika.

U okviru tročasovnog bogatog programa, uz pratnju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod upravom maestra Pavla Medakovića, Burić je na klarinetu, fruli, žigafonu i ješkofonu izveo niz poznatih i nezaboravnih kompozicija autora Bokija Miloševića, od „Prizrenskih filigrana“, „Koštaninog mekog čočeka“, do „Rugovskog odjeka“. Pored toga publika je uživala i u zvucima vranjanskih melodija, ali i Santanine „Evrope“.

Glavne karakteristike po svemu gala koncerta i izuzetnog muzičko-scenskog događaja činili su aranžmanski obogaćeni koncepti, od klavirskih dua, etno džez kvarteta, etno pop benda, simfonijskog orkestra, solo klarineta, preko savremene elektronske muzike.

- “Binički“ je jedan od vodećih ansambala u našoj zemlji i čini mi čast što se odazvao da bude večerašnji nosilac programa u čast virtuoza i zajedničkog prijatelja Bokija Miloševića - rekao je profesor Burić.

Govoreći o dugogodišnjoj saradnji sa „Biničkim“, Božidar Boki Milošević naglasio je kako se nakon toliko godina oseća kao jedan od njegovih stalnih članova:

- Srećan sam što, ovom prilikom, Nebojša Bursać svira moje kompozicije, ali ponajviše što ga prati jedan vrhinski ansambl sastavljen od vrhunskih.

Vrhunac koncerta označio je zajednički nastup dva virtuoza na klarinetu, Božidara Bokija Miloševića i Nebojše Burića koji su, uz pratnju muzičara „Biničkog“, izveli Bokijeve “Balkanske impresije“, zbirku kompozicija koje su osvajale svet, komponovane i interpretirane kao pletenica svih muzičkih stilova i koje će zauvek ostati jedno od najvrednijih muzičkih nasleđa.

Za vizuelni scenski ugođaj pobrinuli su se učenici Baletske škole u Novom Sadu, a u okviru programa nastupili su i prateći orkestar Nebojše Burića, Rade Zdravković i pijanisti prof. Aleksandra Rakić i mr Vladimir Živanović. Novosadska publika burnim je ovacijama nagradila kako izvođačku virtuoznost dva majstora klarineta tako i muzičara „Biničkog“, a u znak zahvalnosti Burić je, ispred Udruženja građana za negovanje umetničke vrednosti u muzici i književnosti „Filigran“ Umetničkom ansamblu Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ uručio Zahvalnicu. Priznanje je u ime Ansambla primio načelnik kapetan fregate Svetozar Vasileski.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA