Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.12.2015.

Priznanje Vojsci Srbije za humanost



Odeljenje za civilno-vojnu saradnju (J-9) Generalštaba Vojske Srbije jedan je od dobitnika priznanja~ „Hello! Awards 2015“~ za humanitarni i društveno-koristan rad, koje tradicionalno dodeljuje medijska asocijacija ~„Color Press Group“ ~iz Novog Sada. Na svečanosti u hotelu ~Crowne Plaza~ u Beogradu nagradu je primio načelnik Odeljenja pukovnik Igor Avdić.

Zaslužnim pojedincima i organizacijama, koji su tokom godine pokazali najlepše lice humanosti, priznanja su uručile poznate ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

U obrazloženju nagrade Odeljenju za civilno-vojnu saradnju (J-9) Generalštaba Vojske Srbije istaknuto je da je od 2009. do 2015. godine realizovano 241 akcija u okviru projekata „Vojni lekar na selu“, „Vojni stomatolog na selu“, „Selu u pohode“ i „Radni vikend na selu“. U 258 sela na celoj teritoriji Srbije pregledano je više od 10.000 lica, kojima je pružena usluga osnovnog lekarskog pregleda, a za teško pokretna lica organizovane su kućne posete.

Nosilac realizacije aktivnosti bili su organi za civilno-vojnu saradnju Vojske Srbije, a u aktivnosti su uključeni i pripadnici Crvenog krsta Srbije i Ministarstva poljoprivrede. Posete medicinskih ekipa udaljenim selima, gde uglavnom žive stariji ljudi koji teško mogu da odu kod lekara, prihvaćena je od lokalnog stanovništva kao gest izuzetne pažnje i humanosti što je u značajnoj meri doprinelo promociji i ugledu Vojske Srbije u javnosti.