Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.11.2015.

Počeli radovi na rušenju dela starog Generalštaba



Počeli radovi na rušenju dela starog GeneralštabaPostavljanjem krana u Ulici Kneza Miloša, ispred zgrade starog Generalštaba, označen je početak dugo očekivanih radova na rušenju dela zgrade teško oštećene u bombradovanju 1999. godine. Tim povodom ministar odbrane Bratislav Gašić je rekao da će se učiniti sve što bude trebalo da se očuva raniji izgled zgrade Generalštaba, koja je unutra, iza fasade, u znatno težem stanju od onog koje se spolja može videti.

-Posle 16 godina i sprovedenog postupka javne nabavke, izabran je izvođač radova na rušenju dela Bloka A starog Generalštaba, naloženih od Zavoda za zaštitu spomenika. Želimo da zadržimo ovaj prednji deo i vezu sa našim starim Generalštabom. Cilj nam je da objekat osposobimo i da, kad sve bude završeno, Vojska Srbije u njemu i nadalje realizuje svoje aktivnosti. Radovi će se izvoditi po fazama i trebalo bi da budu završeni u maju sledeće godine. Zbog bezbednosti građana, u određenim periodima tražićemo zatvaranje ulice od Glavne železničke stanice ka Slaviji. Sve vreme uz Počeli radovi na rušenju dela starog Generalštabaizvođače radova biće i naši pirotehničari tako da će bezbednost radnika, građana i prolaznika biti na najvišem nivou, istakao je ministar Gašić.

Načelnik Uprave za infrastrukturu Ministarstva odbrane pukovnik Milorad Đokić, naglasio je da su završene sve potrebne predradnje i da je tenderom izabrani izvođač radova „Elita kop“ u fazi pribavljanja saglasnosti od grada za početak rušenja.

-Procenjena vrednost radova iznosi oko 84 miliona dinara, a predviđeno je rušenje površine od oko pet hiljada kvadratnih metara, rekao je pukovnik Đokić.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA