Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.11.2015.

Ministar Gašić sa jermenskim zvaničnicima



Na kraju trodnevne posete Republici Jermeniji, ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se sa najvišim državnim zvaničnicima Jermenije.

O bilateralnoj saradnji dve zemlje ministar Gašić razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Jermenije Edvardom Nalbandjanom. Tokom susreta razmotrena su pojedina pitanja aktuelnih odnosa na regionalnom i globalnom planu. Istaknuto je da od uspostavljanja diplomatskih odnosa, 1994. godine, naše zemlje imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose kao i da je Srbija pružila utočište jermenima koji su ostali bez svojih domova početkom 20. veka, posebno 1922. godine, tako da danas u Beogradu, Vrnjačkoj Banji i Novom Sadu živi oko hiljadu njihovih potomaka.

Ministra Gašića primila je i potpredsednica Narodne skupštine Republike Jermenije Hermina Nahdaljan. U razgovoru je izraženo zajedničko očekivanje da će doći do uspostavljanja međuparlamentarne saradnje, čemu će doprineti grupe prijateljstva koje su formirane u parlamentima dveju država. Takođe, istaknuto je zadovoljstvo što će ugovorno stanje između dve zemlje biti unapređeno u narednom periodu, usaglašavanjem i potpisivanjem više međunarodno-pravnih akata, među kojima je i Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Uspešnu i sadržajnu posetu Jermeniji zaokružio je prijem ministra Gašića kod predsednika Republike Jermenije Serža Sargsjana. Predsednik Sargsjan je zahvalio na pozdravima predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, koje je preneo ministar Gašić. Sagovornici su konstatovali da su Orden Republike Srbije na lenti i jermenski Orden slave za doprinos jačanju i razvoju odnosa između dve zemlje, koji su dodeljeni dvojici predsednika prošle godine, najbolji dokaz odličnih opštih i političkih odnosa. Oni su podsetili da su snažne veze dva naroda ojačane i 1988. godine kada su srpski piloti poginuli u želji da pomognu posle zemljotresa u Jermeniji, nakon čega je jermenska strana preuzela brigu o porodicama nastradalih pilota.

photoFOTOGALERIJA