Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.11.2015.

General Diković u poseti Rumuniji



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se juče u Bukureštu sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rumunije general-potpukovnikom Nikolajem Jonelom Čukom.

Generali Diković i Čuka razgovarali su o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u Crnomorskom i regionu Zapadnog Balkana, multinacionalnim operacijama, dosadašnjoj i predstojećoj bilateralnoj vojnoj saradnji, kao i o regionalnoj vojnoj saradnji.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije  istakao je da dalje unapređenje inače dobre vojne saradnje sa Oružanim snagama Rumunije, Vojska Srbije vidi u zajedničkoj obuci i vežbama, razmeni kapaciteta za obuku, u oblasti obaveštajno-izviđačke delatnosti i razmeni iskustava iz priprema za učešće i učešća u multinacionalnim operacijama.

Kao odlične primere saradnje, general Diković je istakao zajedničku vežbu srpskog i rumunskog vazduhoplovstva pod nazivom ~„Air Solution“ ~i trilateralnu vežbu „Tisa“. 

Delegacija Vojske Srbije posetiće danas Vazduhoplovnu vojnu akademiju i Drugu planinsku brigadu Kopnene vojske u Brašovu.