Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.11.2015.

Promocija knjige o Milunki Savić



U Atrijumu Doma Vojske Srbije danas je predstavljena knjiga „Milunka Savić vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti“ grupe autora, u organizaciji Saveza udruženja potomaka i poštovalaca srpskih ratnih dobrovoljaca 1912-1918 i Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca Beograd.

U Domu Vojske promovisana knjiga o Milunki SavićKnjiga je objavljena u okviru drugog kola edicije „Srbija 1914-1918“, izdavačke kuće „Prometej“ Novi Sad i Radio-televizije Srbije, a napisali su je dr Vidoje Golubović, Predrag Pavlović i Novica Pešić.

O knjizi su govorili vlasnik „Prometeja“ i urednik Edicije Zoran Kolundžija, urednica u RTS-u i autorka filma i izložbe o Milunki Savić Slađana Zarić, urednik za izdavačku delatnost u RTS-u i izvršni urednik drugog kola spomenute edicije Dragan Inđić, a u ime autora prisutnima se obratio Vidoje Golubović.

Oni su istakli da Milunka Savić nije bila samo vojnik, nego i majka, posleratna humanistkinja, bolničarka, ponosna, radna i poštena žena, sinonim za patriotizam i heroj, u ratu i u miru. Takođe, naglašeno je da postoji velika razlika „gde je Milunka Savić sada, a gde je bila pre dve godine“, pre nego što su film i izložba pruženi na uvid javnosti, kao i da i dalje postoji potreba da se o njoj i njenom životu istražuje.

Današnjoj promociji prisustvovali su i članovi porodice Milunke Savić.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA