Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.10.2015.

Saradnja sa Belorusijom



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac razgovarao je sa ambasadorom Belorusije u Srbiji Nj.E. Vladimirom Čuševim i novoimenovanim izaslanikom odbrane pukovnikom Aleksandrom Vengurom, koji je akreditovan na nerezidencijalnoj osnovi za Srbiju, sa sedištem u Beču.

Predstavljanje prvog izaslanika odbrane Belorusije u Srbiji predstavlja nastavak intenziviranja saradnje u oblasti odbrane sa ovom zemljom, koja je unapređena nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, u vreme posete ministra odbrane Bratislava Gašića Minsku, u novembru prošle godine.

Tokom razgovora razmenjeni su stavovi o najvažnijim aktuelnim pitanjima bilateralnih odnosa dve zemlje i dva ministarstva odbrane. Izražena je zahvalnost na principijelnoj podršci Belorusije našim legitimnim nastojanjima za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na prostoru Kosova i Metohije.

Analizirajući aktuelne bezbednosne izazove i pretnje, sagovornici su se saglasili da se svi problemi moraju rešavati konsenzusom i dogovorom, i u skladu sa odredbama međunarodnog pravnog poretka, na miran i principijelan način. U skladu sa vojnom neutralnošću i četiri stuba naše spoljne politike, Srbija gradi partnerstva i na Istoku i na Zapadu, u skladu sa nacionalnim interesima i uz poštovanje vrednosti UN.

Istaknuta je posvećenost Ministarstva odbrane i Vojske Srbije razvoju regionalne saradnje i aktivnom doprinosu globalnom miru i bezbednosti kroz naše učešće u mirovnim operacijama UN i EU. Razmenjena su i mišljenja o efektima krize izazvane velikim migracijama sa područja Bliskog istoka i severne Afrike, kao i o načinima njenog rešavanja. Izraženo je zadovoljstvo pohvalama međunarodne zajednice dosadašnjim predsedavanjem Srbije OEBS-om, kao i njenim izbalansiranim pristupom rešavanju konfliktnih situacija, i razmenjena su iskustava o angažovanju dve zemlje u okviru Programa partnerstva za mir.

Konstatovano je da saradnja u oblasti odbrane dve prijateljske zemlje ima trend rasta, o čemu svedoči visoki procenat realizacije Plana bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu, kao i predstojeća poseta ministra odbrane Belorusije general-potpukovnika Andreja Ravkova Srbiji.