Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.10.2015.

U Domu Vojske otvorena izložba o generalu i akademiku Živku G. Pavloviću




U Maloj Galeriji Doma Vojske Srbije danas je otvorena izložba „Mač i pero – Živko G. Pavlović, general i akademik“ koju Medija centar „Odbrana“ organizuje u saradnji sa Narodnim Muzejom iz Smederevske Palanke.

U ime domaćina, prisutne je pozdravio zamenik direktora Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Zoran Krupež, koji je istakao da se danas stiče utisak da šira javnost malo zna o Živku Pavloviću, iako je njegovo ime nezaobilazno u srpskoj ratnoj istoriji i vojnoj analitici.

– Pod krovom ove ustanove nalazi se i magazin „Odbrana“, koji baštini tradiciju prvog zvaničnog glasila srpske vojske–lista „Ratnik“, u kome je Živko Pavlović svojevremeno objavljivao stručne članke i prevode, rekao je potpukovnik Krupež dodajući da je to, pored neosporno brilijantne vojničke karijere, razlog zbog koga je Medija centar „Odbrana“ prihvatio da bude domaćin te izložbe. Da je reč o saradnji koja će se i u budućnosti nastaviti, najbolje govori podatak da se već u petak otvara izložba „Poetika i sudbina 20. veka“ u Narodnom Muzeju Smederevske Palanke.

Direktor Narodnog Muzeja Smederevska Palanka Stevan Martinović istakao je da mu je čast što ima priliku da sarađuje sa Medija centarom „Odbrana“, kućom koja se poslednjih godina nametnula kao jedna od najeminentnijih izlagačkih institucija u srpskoj prestonici.

– Čast mi je i zadovoljstvo da u godini kada proslavljam stogodišnjicu Prvog svetskog rata na simboličan način zahvalimo čoveku koji se upisao na stranice istorije ne samo donjejaseničkog kraja već i čitave zemlje, rekao je Martinović zahvalivši kustosu Petru Dekiću na sveobuhvatnoj postavci koju od danas imaju priliku da vide i Beograđani.

Otvarajući izložbu o Živku Pavloviću, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije prof.dr Mile Bjelajac podsetio je na težak životni put jednog od najpoznatijih srpskih uniformisanih srpskih akademika.

–General Živko Pavlović dao je svoj doprinos prvo tokom balkanskih ratova, a od jeseni 1914. godine bio je glavna ruka vojvode Radomira Putnika. Čitava epopeja povlačenja na albansko primorje nosi pečat organizacije iza koje je stajao tadašnji pukovnik, načelnik operativnog odeljenja Živko Pavlović, rekao je Bjelajac dodajući da je posle rata i Pavlović, kao i cela vrhovna komanda Radomira Putnika, degradiran i „sklonjen u stranu“.

Prema rečima direktor Instituta za noviju istoriju Srbije, nakon penzionisanja Živko Pavlović posvećuje se radu na istoriji naših ratova i vojno-stručnim predmetima. Praznanje u naučnoj oblasti stiže mu već 1921. godine kada ga Srpska Kraljevska Akademija prima u svoje redove. U svojoj poslednjoj strateškoj proceni predvideo je dešavanja u Drugom svetskom ratu, uspon i slom fašističke Nemačke, dobor procenjujući da će Hitlerovoj vojnoj mašineriji na kraj stati Sovjetski Savez.


– Nijedna njegova velika strateška zamisao nije pala na ispitu istorije. Nažalost, palo je društvo, rekao je Bjelajac podsećajući da je Pavlović mora posle rat da dokazuje da je ideja proboja Solunskog fronta bila primarno njegova.

 
Kroz dokumenta i fotografije nastala tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata u vrhu srpske vojske može se videti odlučujuća uloga Živka Pavlovića u najodsudnijim trenucima borbe za spas Srbije i njegove neposedne lične veze sa kraljem Aleksandrom Karađorđevićem i tad već slavnim srpskim vojvodama, Putnikom, Mišićem i Stepanovićem. Izložba „Mač i pero - Živko G. Pavlović, general i akademik“ Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci na 19 panoa, u 4 vitrine i kroz jedan video rad donosi više od 70 dokumenata i lične predmete koji prezentuju ključne tačke u životu i delu ovog izuzetnog vojskovođe i naučnika.

Sa detaljima iz života i dela značajnog srpskog vojskovođe publika može da se bliže upozna kroz organizovana kustoska vođenja 17. i 24. oktobra 2015. godine od 13 časova. Svi zainteresovani imaće priliku da pogledaju izložbu do 28. oktobra 2015. godine, svakim danom, osim nedeljom, od 11 do 19 časova.