Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.10.2015.

Novi kvalitet u saradnji sa izaslanicima odbrane



U okviru redovnih aktivnosti, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac sastao se sa doajenom i vicedoajenom vojnodiplomatskog kora u Beogradu pukovnicima Jozefom Vistavelom i Žan-Mari Ferberom, kao i sa predsednikom Beogradske asocijacije vojnih izaslanika pukovnikom Leontinom Ilieom.

Novi kvalitet u saradnji sa izaslanicima odbraneSagovornici su se saglasili da je u toku ove godine postignut kvalitativan napredak u pogledu informisanja stranih vojnih predstavnika, s obzirom na novu praksu da se u razgovoru sa načelnikom Uprave za MVS redovno obaveštavaju o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u funkciji ostvarivanja spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije.

Naglasivši da Ministarstvo odbrane Republike Srbije, u skladu sa proklamovanom neutralnošću, posebnu pažnju posvećuje izbalansiranom pristupu u saradnji sa partnerima na Istoku i Zapadu, kapetan bojnog broda Konjikovac upoznao je sagovornike sa dosadašnjim dostignućima u procesu reforme sistema odbrane, trenutnom angažovanju u mirovnim operacijama pod okriljem UN i EU, kao i planovima za angažovanje u narednom periodu. On ih je informisao o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u okviru Programa Partnerstvo za mir i procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kao i angažovanju u rešavanju aktuelne migratorne krize, kroz saradnju sa državnim i organima lokalne samouprave, pružanjem medicinske pomoći i primarne zdravstvene zaštite.

Pukovnici Vistavel i Ilie pohvalili su raznovrsnost i novi kvalitet sadržaja aktivnosti, uključujući redovne sastanke, posete jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, fabrikama namenske industrije, prisustvo vežbama i brojnim protokolarnim događajima.

Zajednički je konstatovan značaj kontinuiteta susreta i realizacije planskih aktivnosti za pripadnike vojnog diplomatskog kora i Beogradske asocijacije vojnih izaslanika.