Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.09.2015.

Svečanost povodom Dana ansambla



 U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije večeras je, pred brojnim auditorijumom, zvanicama iz kulturnog i javnog života, kao i pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije,Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ na prigodan način proslavio Dan ansambla, kojim se obeležava 116 godina ispisivanja muzičke istorije na ovim prostorima.

Na početku koncerta publici se obratio načelnik ansambla kapetan fregate Svetozar Vasileski, podsetivši prisutne na značaj Stanislava Biničkog, kompozitora čije nas note inspirišu već sto godina. Podsetio je i na kvalitet orkestra, te je u nastavku programa major Nikola Živković dodelio priznanja najistaknutijim muzičarima u prethodnoj koncertnoj sezoni – Nenadu Ninkoviću, Danici Rener, Nataši Milošević i Vladimiru Polkaposkom.

Pre početka muzičkog dela, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane kapetan bojnog broda Petar Bošković pozvao je publiku da uživa u večerašnjem slavljeničkom koncertu, a slavljenicima poželeo da nastave da unapređuju srpsku muziku, kako je uostalom činio i oficir, kompozitor, dirigent i nastavnik, po kojem ovaj orkestar nosi ime.

Za večerašnju svečanost Umetnički ansambl „Stanislav Binički“ izveo je izabrane zabavne i narodne melodije, koje su, svaka na svoj način, obeležile rad orkestra. Prva i poslednja kompozicija na večerašnjem repertoaru bio je „Marš na Drinu“, melodija kojom su ovekovečeni pobednički podvizi srpske vojske u Cerskoj bici.

Na repertoaru su se našle i dve kompozicije iz filma „Montevideo, Bog te video!“ – „Marijana“ slovenačkog autora Manjifika i „Kolce“, zatim dve poznate moderne melodije „~Lovestory~“ i „Indijansko leto“, te „Srpski jug“ koji je priredio Andra Todorović. Takođe, publika je uživala i uz zvuke nekoliko kola koje je komponovao Stanislav Binički, a koja predstavljaju uvod u narednu sezonu u kojoj će orkestar sarađivati sa Ansamblom narodnih pesama i igara Srbije „Kolo“.

Orkestar su naizmenično predvodili dirigenti maestro Pavle Medaković i major mr Igor Mitrović, a pridružio im se i dirigent orkestra Garde Vojske Srbije kapetan AleksandarĐurov.

Uz muziku, publika je večeras uživala i u plesu, jer su pojedine numere igrom obogatili tango plesači Miša Plavšić i Mirjana Savić, kao i igrači Ansambla „Kolo“.

-Mi ne bismo bili mi, kad ne bismo priredili iznenađenje, rekao je na kraju večeri načelnik Ansambla, te uručio zahvalnice saradnicima orkestra – Reprezentativnom orkestru Garde, Ansamblu narodnih pesama i igara Srbije „Kolo“, televizijskoj emisiji „Vreme je za bebe“ i najmlađem učesniku protekle sezone, trinaestogodišnjem violončelisti Petru Pejčiću.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA