Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.09.2015.

Intenziviranje saradnje sa Izraelom




Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac sastao se danas sa izaslanikom odbrane Države Izrael, na nerezidencijalnoj osnovi sa sedišem u Rimu, pukovnikom Kobijem Regevim.

Na sastanku je analizirana dosadašnja saradnja između dva ministarstva, definisane su oblasti prioritetne saradnje za naredni period, za koje postoji interes obe strane i potvrđen zajednički interes za njeno unapređenje i intenziviranje.

Tokom razgovora, pukovnik Kobij Regev upoznat je sa spoljnopolitičkim prioritetima naše zemlje, aktivnostima Ministarstva odbrane u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i o merama koje preduzima s ciljem unapređenja kapaciteta i sposobnosti za predsedavanje Srbije OEBS i učešćem u multinacionalnim operacijama. Preneta je zahvalnost na principijelnoj podršci Države Izrael u odbrani principa međunarodnog prava i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

Obostrano je ocenjeno da bi predstojeća poseta ministra odbrane Srbije, Državi Izrael, kao i zaključivanje novog Memoranduma o razumevanju u vezi sa vojnom, odbrambenom i industrijskom saradnjom, dalo dodatni impuls razvoju odbrambene saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Takođe, izražena je spremnost Ministarstva odbrane Republike Srbije, da pored vojnoekonomske, sa Izraelom razvija i saradnju u oblastima vojnog obrazovanja, vojne medicine i svim drugim oblastima, uključujući i vojno-vojnu saradnju.

Iskazano je obostrano zadovoljstvo saradnjom između Memorijalnog centra za čuvanje sećanja na mučenike i heroje Holokausta – „Jad Vašem” i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Zajednički je konstatovano da postoji prostor za unapređenje i intenziviranje saradnje u oblasti odbrane, razmenjeni su konkretni predlozi za njen nastavak, i razmatran je nacrt Plana bilateralne odbrambene saradnje između ministarstava odbrane Srbije i Države Izrael za 2016. godinu.