Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.09.2015.

Uređeni platoi ispred zgrada Starog Generalštaba



Ministarstvo odbrane je ovo lepo letnje vreme iskoristilo za sređivanje prostora ispred zgrada „A“ i „B“ Starog Generalštaba u ulici Kneza Miloša. Platoi koji su nekada ličili na ledine, sada su dobili potpuno novi, oplemenjeni izgled gradskog parka. Novom izgledu, pored ozelenjavanja površina, doprinelo je i postavljanje velikog banera dimenzija 76h29 metara.

Baner je fotografija vojničkog stroja sa poznatom izrekom vojvode Živojina Mišića: „Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.“ Ovo je novi baner, postavljen umesto prethodnog koji je oštećen udarima vetra u toku nevremena koje je prošle godine zadesilo našu zemlju. Ministarstvo odbrane prihvatilo je novi baner kao donaciju 11 preduzeća odbrambene industrije Srbije i na njemu su logotipi tih privrednih društava. Za postavljanje novog banera prethodno je urađena i odobrena projektna dokumentacija i pribavljena saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Ukupna težina konstrukcije sa banerom je blizu pet tona.

U toku radova nasuto je oko 800 kubnih metara zemlje, zasađena je parkovska trava, cveće i zimzeleno drveće. Kako bi zelenilo moglo da potraje, ugrađen je i sistem za zalivanje. Oni koji prolaze ulicom Kneza Miloša, sada mogu da predahnu i odmore se na šest novih parkovskih klupa.

Podsetimo da je tokom 2014. godine raščišćen deo zgrade Generalštaba, kada su sa zgrade „B“ uklonjena tri spratna nivoa, odveženo gotovo 3500 kubnih metara usitnjenog betona i armature, više od 57000 kilograma metalne furde i 7500 kilograma lima. Time je započelo raščišćavanje prostora ispred zgrada Starog Generalštaba, prvi put nakon bombardovanja 1999. godine.