Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.09.2015.

Gardisti Vojske Srbije na paradi u Pekingu



Gardisti Vojske Srbije na paradi u PekinguNastupom vojnog hora Narodne Republike Kine, počasnom artiljerijskom paljbom sa sedamdeset plotuna i intoniranjem nacionalne himne u Pekingu je danas počela vojna parada povodom obeležavanja 70 godina od pobede nad fašizmom i pobede u Oslobodilačkom ratu kineskog naroda nad Japanom, u kojoj su učestvovali i gardisti Vojske Srbije. Sa centralne bine, među šefovima mnogobrojnih država, svečanost je pratio i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Sa najvećeg trga na svetu, kineski predsednik Si Đinping rekao je da, iako kineska vojska izrasta u jednu od vodećih vojnih sila, ona i dalje ostaje odlučna u vođenju prijateljske politike prema svima, birajući uvek mir.

Uz zvuke Paradnog marša, Tjenanmenom prodefilovali su pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešeloni. Prvi su centralnim pekinškim trgom prošli veterani, nakon kojih je nastupio pešadijski ešelon. Jednovremeni bat vojničkih čizama najavio je dolazak 50 podešelona u kojima je, kao jedan, gazilo više od 12 hiljada vojnika. Centralnim trgom je prošlo 10 podešelona kineske armije, dok su ih u korak pratili pripadnici 17 stranih delegacija, od kojih je 11 nastupalo u formaciji podešelona, a ostale kao zastavni vodovi. Među njima je bio i srpski plavi podešelon.

Posle Pariza, Beograda i Moskve, srpski vojnici su i u Pekingu marširali u čast pobede nad fašizmom i oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Tokom prolaska centralnim pekinškim trgom, odsečno gazeći prepoznatljiv srpski strojevi korak u svečanim plavim uniformama, naš podešelon sve vreme pratile su ovacije publike. Tjenanmenom je zastavu Republike Srbije proneo major Vladan Ćirović, koga su u stopu pratili komandiri major Marko Marjanović i poručnik Miloš Zagorac.

Gledaoci su s velikom pažnjom ispratili podešelone domaćina, u čijim redovima se nalazilo 11 hiljada vojnika koji su se poslednjih šest meseci danonoćno spremali za današnju veliku paradu. Njima ni najiskusnije vojničko oko nije uspelo da nađe manu. To ni ne čudi, s obzirom da su ravnanje mesecima uvežbavali uz pomoć konopaca kojima su spajali šapke, noseve, brade, ruke i opasače prvog i poslednjeg u vrsti, dok su poslednjih nedelju dana marširali pistom do kasno u noć.

Bat vojničkih koraka smenila je zaglušujuća grmljavina koja je najavila dolazak motorizovanog ešelona u čijem je sastavu bilo više od 500 sredstava, od kojih je većina prvi put prikazana javnosti. Najveću pažnju privukle su rakete dugog dometa ali i tenk ZTZ-96A, borbeno vozilo pešadije ZBD-04A, helikopter Z-16 i avion H-6K.

Nakon motorizovanog ešelona, nebom iznad kineske prestonice preletelo je više od 200 vazduhoplova, meću kojima moderni borbeni avioni. Na samom početku parade helikopteri su, u čast godišnjice, iznad trga formirali broj 70.

Sjajnom nastupu naših gardista u Pekingu prethodile su višemesečne pripreme od kojih je deo obavljen u Beogradu, a deo u kineskoj prestonici. Iza njih su poslednjih nekoliko meseci ostale hiljade pregaženih kilometara. Svaki od njih strojevim korakom. Besprekornim nastupom, časno noseći srpsku zastavu, gardisti su danas još jednom učinili celu Srbiju ponosnom.

Prošle godine Narodna Republika Kina proglasila je treći septembar za nacionalni praznik, a ove godine veliki jubilej obeležila je paradom. Kineska vojska prvi put u svojoj istoriji pozvala je strane vojnike da joj se pridruže u maršu kojim se, osim proslave pobede nad fašizmom, odaje počast svim vojnicima koji su u toj borbi položili živote na branik otadžbine. Današnja parada petnaesta je po redu koju Kina priređuje, a sve prethodne bile su organizovane za Nacionalni dan.

Intervju ministra Gašića za kinesku televiziju

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA