Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.09.2015.

Susret načelnika generalštabova Srbije i Belorusije



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas sa načelnikom Generalštaba Belorusije general-majorom Olegom Belokonevim, koji takođe boravi u Pekingu povodim sutrašnje parade.

Dvojica genarala razgovarala su o dosadašnjoj bilateralnoj vojnoj saradnji vojski Srbije i Belorusije i o mogućnostima za njeno unapređenje. Prema njihovim rečima, najveći potencijal za zajedniču saradnju dve zemlje imaju u oblasti obuke specijalnih snaga i edukaciji kadrova na svim nivoima.

Beloruski načelnik Generalštaba pokazao je zainteresovanost za uspostavljanje saradnje u oblasti pripreme ljudstva za učešće u multinacionalnim operacijama, gde bi od najveće važnosti bio Centar za mirovne operacije Vojske Srbije. General Belokonev istakao je zainteresovanost i za korišćenje Centra ABHO, napominjući da je već jedan beloruski starešina uspešno završio kurs u kruševačkom Centru.

Sagovornici su istakli važnost bilateralne vojne saradnje, napominjući da bi u budućnosti dve zemlje mogle da uspostave i vojno-tehničku saradnju.

Prošle godine ministar odbrane Bratislav Gašić posetio je Belorusiju i tada potpisao Sporazum o međusobnoj saradnji, a deo aktivnosti koje su u njemu definisane već su realizovane.