Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.09.2015.

Saradnja sa Češkom



Ministar odbrane Bratislav Gašić razgovarao je danas sa zamenikom ministra odbrane Republike Češke, Jakubom Landovskim o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane, kao i aktuelnoj migrantskoj krizi.

Sagovornici su konstatovali da je vojna saradnja dve zemlje dobra, ali da postoje objektivne mogućnosti za njeno unapređenje. Ministar Gašić je rekao da se nada da će predstojeća poseta ministra odbrane Češke, Martina Stropnickog biti snažan impuls daljem razvoju saradnje u oblasti odbrane. Ocenjeno je da su težišne oblasti saradnje vojno-obrazovna i saradnja u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane. Realizovano je više poseta visokog nivoa u okviru programa ~ERASMUS+ ~(razmena nastavnog osoblja vojnih visokoškolskih ustanova) i Programa unapređenja obrazovanja u oblasti odbrane. Postoji odlična saradnja između Medicinskog fakulteta u Hradec Kralovu i Medicinskog fakulteta VMA, kao i između Združenog odbrambenog ABHO centra izuzetnosti iz Viškova i našeg ABHO centra iz Kruševca kao Partnerskog centra za obrazovanje i obuku.

Gašić i Lakovski razgovarali su i o vojno-tehničkoj i vojno-ekonomskoj saradnji dve zemlje i naglasili da je potrebno nastaviti i unaprediti saradnju u ovim oblastima.

Govoreći o trenutnoj situaciji u vezi sa izbegličkom krizom, Gašić je istakao da Srbija trpi veliki pritisak zbog velikog broja migranata i da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije daju pun doprinos u pružanju pomoći migrantima na našoj teritoriji.

Zamenik ministra odbrane Jakub Lakovski član je zvanične delegacije Republike Češke, koja boravi u poseti Republici Srbiji.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA