Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.08.2015.

Izložbom „Ratni slikari u Velikom ratu“ obeležen Dan Vojnog muzeja



Izložbom „Ratni slikari u Velikom ratu“ obeležen Dan Vojnog muzejaPovodom Dana Vojnog muzeja – 22. avgusta, i stogodišnjice Prvog svetskog rata, danas je u toj ustanovi kulture otvorena izložba „Ratni slikari u Velikom ratu – skice i crteži“.

Otvaranju postavke, autorke višeg kustosa Ljubice Dabić, prisustvovali su državni sekretari Ministarstva odbrane Nenad Nerić i Zoran Đorđević, pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i brojni gosti.

Državni sekretar Nerić, otvarajući izložbu, rekao je da se u polovini druge decenije 20. veka sećamo jednog od najupečatljivijeg događaja ljudske istorije – Velikog rata, tokom kojeg su ratni slikari srpske vojske i naroda na svojstven umetnički način oslikali velike pobede, bol, tugu, oporavak i povratak u otadžbinu posle proboja Solunskog fronta.

Izložbom „Ratni slikari u Velikom ratu“ obeležen Dan Vojnog muzeja- Oduvek su likovni umetnici bili hroničari svog vremena i slikarskim tehnikama beležili događaje i ličnosti. U ovoj postavci imamo priliku da se uverimo u jedinstven primer u istoriji umetnosti da je u ratnom metežu jedno slikarstvo dostiglo potpunu umetničku zrelost. To se dogodilo srpskom slikarstvu, rekao je Nerić i dodao da njihove misli, pretvorene u slike u najtežim trenucima opstanka u ratu, žive i danas među nama.

Prema njegovim rečima, današnju izložbu sa poštovanjem treba posvetiti svim junacima koji su doprineli slavnim pobedama srpske vojske, jer su izloženi radovi nastajali na bojištima u Velikom ratu.

Izložbom „Ratni slikari u Velikom ratu“ obeležen Dan Vojnog muzejaNačelnik Vojnog muzeja pukovnik Dragan Radenković podsetio je prisutne na većinu uspešno realizovanih zadataka u Vojnom muzeju u prethodnih godinu dana, a povodom 137 godina postojanja te ustanove kulture.

Izložbom „Ratni slikari u Velikom ratu – skice i crteži“, odnosno delima ratnih slikara u periodu od 1912. do 1918. godine, Vojni muzej je ponudio izbor iz dragocene riznice kulturnih i umetničkih vrednosti srpskog naroda. Prikupljena je vredna zbirka od oko 500 dela skoro 20 naših ratnih slikara, a izložene su skice i crteži Vase Pomorišca, Miodraga Petrovića, Radomira Stevanovića, Vladimira Becića, zatim Dragomira Glišića, Nadežde Petrović, Bosiljke Bose Valić i ostalih.

Postavka će biti otvorena narednih mesec dana.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA