Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.08.2015.

Ministar Gašić obišao radove na gradilištu „Bežanijska kosa“



Ministar Gašić obišao radove na gradilištu „Bežanijska kosa“Ministar odbrane Bratislav Gašić obišao je danas gradilište „Bežanijska kosa“ na kome je u toku izgradnja stambenih objekata 24 i 25 za potrebe sistema odbrane. Ministru i državnom sekretaru Nenadu Neriću predstavljeno je stanje objekata od pre godinu dana i trenutno stanje postignuto radovima koje izvodi Vojnograđevinska ustanova „Beograd“, a čiji je investitor Vojnograđevinski centar „Beograd“.

Ministar odbrane je istakao da je prošlo godinu dana od početka radova na sređivanju prostora ispred objekata 24 i 25 i da su, zahvaljujući sposobnim i kvalitetnim ljudima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, ti objekti dovedeni u stanje finalne faze izgradnje.

- Ovim primerom i razmenom stanova širom Srbije, u saradnji sa lokalnom Ministar Gašić obišao radove na gradilištu „Bežanijska kosa“samoupravom, pokazujemo da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije brinu o svojim pripadnicima i konstantno rade na rešavanju njihovog stambenog zbrinjavanja. Želimo da pošaljemo poruku pripadnicima Vojske da ćemo stambenom zbrinjavanju putem kredita i naredne godine posvetiti veliku pažnju, jer želimo da pripadnici sistema odbrane ostanu u jednoj od najorganizovanijih sistema naše države, a to je upravo Vojska Srbije, objasnio je ministar odbrane.

Prema rečima tehničkog direktora Vojnograđevinske ustanove „Beograd“ potpukovnika Milovana Ostojića mnogo toga je postignuto tokom prethodnih godinu dana.

Ministar Gašić obišao radove na gradilištu „Bežanijska kosa“-Tokom 2014. godine zatekli smo samo iskop i žbunje a sada imamo objekat u fazi pokrivanja sa završenim svim grubim građevinskim radovima. U proteklih godinu dana, Institutu za ispitivanje materijala Srbije, koji je vršio i nadzor nad raščišćavanjem, predat je materijal koji smo zatekli, a sve za šta je utvrđeno da nije dobrog kvaliteta, zbog dugog perioda stajanja, je uništeno. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju svoju fabriku betona na Bežanijskoj kosi kao i proizvodne pogone u Šapcu i Belom Potoku, koji će opremiti objekte krovnim konstrukcijama, drvenarijom, stolarijom i bravarskim elementima, naveo je potpukovnik Ostojić.

Objekat 24 završen je 1992. godine u fazi trećeg i četvrtog sprata, a na mestu objekta 25 postojao je samo temelj. Planirano je da do kraja tekuće godine budu završeni svi grubi građevinski radovi i fasada, a prema dinamici radova i finansiranja završetak radova planiran je krajem 2016. godine.

Vojnograđevinska ustanova „Beograd“ na prostoru Bežanijske kose do sada je izgradila objekte 29, 30, 31 i 32, odnosno 509 stanova za pripadnike sistema odbrane, a u objektima 24 i 25 biće izgrađeno još 160 stanova.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA