Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.07.2015.

Dogovorena nabavka dijaliznog materijala za Snežanu Vukotić



Na inicijativu Ministarstva odbrane, republička Uprava za javne nabavke dala je saglasnost da se za nabavljanje materijala za hemodijalizu „Gambro“, koji vojna osiguranica Snežana Vukotić isključivo koristi već 30 godina, sprovede pregovarački postupak javne nabavke sa jednom firmom - kompanijom „Medicon”, koja je ekskluzivni distributer navedenog dijaliznog materijala, čime je rešen ozbiljan problem u kojem su se našli kako pacijentkinja, tako i celokupan sistem vojnog zdravstva.

Naime, Snežana Vukotić je vojna osiguranica koja se nalazi kućnoj dijalizi više od 30 godina. Sve to vreme sistem vojnog zdravstva je snabdevao pacijentkinju materijalom „Gambro“, a problem je nastao kada ga više nije bilo na zalihama. Zbog poštovanja Zakona o javnim nabavkama, sistem vojnog zdravstva nije mogao da ga obezbedi, jer se neophodan dijalizni materijal za sve vojne osiguranike nabavlja se u otvorenom postupku centralizovane javne nabavke, shodno usvojenom Planu nabavki za 2015. godinu.
Naravno, Snežani Vukotić je predloženo da se, kao i ostali vojni osiguranici, dijalizira na VMA, međutim, ona je taj predlog odbila.

Zbog specifičnosti slučaja pacijentkinje, koja insistira na materijalu „Gambro“, i zbog činjenice da je u pitanju očuvanje ljudskog života, Fond za SOVO je odlučio da pacijentkinji izmiri troškove dijalize za maj i jun ove godine, i sve do završetka nabavke.