Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.06.2015.

Kup komandanta Berića



Obeležavajući sedamdesetu godišnjicu pobede nad fašizmom, Udruženje „Maketarski klub Novi Sad“ – ~IPMS (The Internacional Plastic Modellers Society)~ – Srbija i Rečna flotila Vojske Srbije organizovali su Prvo međunarodno takmičenje u maketarstvu.

U prostorijama novosadskog Tehnološkog fakulteta maketari iz Ujedinjenog Kraljevstva, Slovačke, Hrvatske i Srbije izložili su, u okviru takmičarskog dela programa 253, a u izložbenom delu još pedesetak maketa brodova, podmornica, aviona, helikoptera i ostalih sredstava ratne tehnike, iz različitih perioda, i, na taj način, posetiocima manifestacije priredili svojevrstan tehnički zbor ratne tehnike.

Žiri, koga su činili članovi domaćih maketarskih klubova i predstavnici Rečne flotile, dodelio je priznanje za najbolju maketu – Đorđu Latovljeviću, maketaru Udruženja brodomodelara „Panon“ iz Pančeva, za maketu prvog srpskog ratnog broda, oklopljenog čamca „Jadar“, čiji se završetak izgradnje u beogradskom brodogralištu na Čukarici, 6. avgust 1915, obeležava kao Dan rečnih jedinica i Rečne flotile.

Tokom takmičenja, učesnici su posetili i kasarnu „Aleksandar Berić“, gde su obišli njenu spomen-sobu i zimovnik. Doktor Siniša Vlačić održao je predavanje o stanju i trendovima u razvoju borbenih vazduhoplova.

Prvi put je jedna od takmičarskih maketarskih kategorija, izrada maketa savezničkih brodova iz Drugog svetskog rata, nazvana „Kup komandanta Berića“, u čast poručnika bojnog broda prve klase Aleksandra Berića, heroja aprilskog rata i proslavljenog komandanta monitora „Drava“. I u toj kategoriji nagradu za maketu podmornice Kraljevske ratne mornarice „Nebojša“, rađenu na osnovu prikupljenih podataka i crteža, osvojio je Latovljević, član pančevačkog „Panona“.

Rečna flotila već godinama uspešno sarađuje s novosadskim maketarima, koji redovno prisustvuju akcijama Flotile „Otvoreni dan“, a zajednički nastupaju i u okviru manifestacije „Noć muzeja“.

Budimir M. POPADIĆ