Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.05.2015.

Komandant Kopnene vojske obišao pripadnike pešadijske čete na vežbi u Nemačkoj



Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, u pratnji komandanta Treće brigade Kopnene vojske brigadnog generala Mileta Jelića, obišao je juče pripadnike pešadijske čete 31. pešadijskog bataljona Treće brigade koji učestvuju na vežbi „Zajednička odlučnost“ u Nemačkoj.

Sa delegacijom Kopnene vojske u Multinacionalnom centru za obuku „Hohenfels“ bili su i izaslanik odbrane Republike Srbije u SR Nemačkoj, potpukovnik Aleksandar Cera i izaslanik odbrane SAD u Srbiji, pukovnik Taft Blekburn koji je organizovao odlazak pripadnika Vojske Srbije u SR Nemačku.

Tokom boravka u Nemačkoj, general Simović sastao se sa general-potpukovnikom Benom Hodžisom, komandantom Kopnene vojske Evropske komande oružanih snaga SAD. Dvojica generala razgovarala su o rezultatima dosadašnje saradnje i mogućnostima njenog unapređenja u narednom periodu. General Hodžis je tom prilikom istakao da su pripadnici pešadijske čete Vojske Srbije na ovoj vežbi pokazali visok nivo spremnosti i obučenosti.

Vežba „Zajednička odlučnost“ izvodi se od 9. maja do 4. juna, u centru za obuku „Hohenfels“, u organizaciji Evropske komande Oružanih snaga SAD. Do sada su pripadnici Kopnene vojske u ovom centru učestvovali na 10 vežbi. Na tim vežbama učestvovalo je pet jedinica nivoa voda, a sada po prvi put učestvuje četa.

Na ovogodišnjoj vežbi učestvuje oko 4700 pripadnika oružanih snaga Albanije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Danske, Italije, Litvanije, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Srbije, SAD i Crne Gore.

Cilj vežbe je poboljšanje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika kopnenih vojski partnera u realizaciji operacija podrške miru u multinacionalnom okruženju, čime se podiže i nivo spremnosti naše vojske za realizaciju zadataka iz prve misije.

Pripadnici pešadijske čete 31. pešadijskog bataljona iz Zaječara, u sastavu multinacionalnog bataljona uvežbavaju postupke i procedure u napadnim i odbrambenim operacijama, borbu u urbanim uslovima i evakuaciju ranjenika.