Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.03.2015.

Otvorena izložba



Izložba "Rana hrišćanska umetnost - mozaik, ikone i freske""Episkop toplički Arsenije otvorio je u Atrijumu Doma Vojske Srbije izložbu „Rana hrišćanska umetnost – mozaik, ikone i freske“, nastalu kao plod saradnje Visoke škole - Akademije Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju i Medija centra „Odbrana“.

Vikarni episkop patrijarha srpskog Irineja istakao je da je ikona duboko u tradiciji Pravoslavne crkve i da se kroz vekove razvijala, u manastirima ali i preko ljudi koji su radili na tome.

– Danas svaka pravoslavna crkva ima svoju akademiju, koja na stručan način ali sa merom, gaji pravoslavni ikonopis. Freske i ikone su živo Jevanđelje koje svedoči o Bogu i njegovoj crkvi koja se najpre ogleda u svetoj Liturgiji i Evharistiji, rekao je visoki crkveni klirik.

Episkop je dodao da se srpska srednjovekovna kulturna baština pre svega ogleda u crkvenoj umetnosti iz srpskih manastira, i da se, posle izložbe koju danas otvara, a priredili su je profesori Akademije, nada da ćemo uskoro imati priliku da pogledamo radove njihovih studenata.

Izložba "Rana hrišćanska umetnost - mozaik, ikone i freske""Direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin podvukao je da Dom Vojske baštini i vrednuje oslobodilačku tradiciju, a saradnici na projektu, Visoka škola - Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju, baštini tradicije akademskog obrazovanja umetnika, čija je osnovna namera stvaralaštvo u svrhu liturgijskog života i evharistijske zajednice.

Radovi, koji će u Domu Vojske Srbije biti izloženi do 24. aprila, i njihovi autori, okupljeni su ovom prilikom oko specifične ideje obnove jednog zaboravljenog identiteta na obzoru akademskog umetničkog obrazovanja – profila crkvenog umetnika, bilo da je njegovo polje delovanja usmereno na stvaranje novih ili na čuvanje i obnovu „starih“ umetničkih dela pod okriljem pravoslavne duhovnosti, piše u prigodnom katalogu koji prati postavku dr Aleksandra Kučeković.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Отварање изложбе | FLV