Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.03.2015.

Stručni skup vojnih psihologa



Stručni skup vojnih psihologa Drugi stručni skup psihologa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji je održan danas u organizaciji Odeljenja za razvoj psihološke delatnosti Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane, posvećen je akcionom planu rada vojnih psihologa u narednom periodu, odnosno unapređenju te, za sistem odbrane, veoma značajne delatnosti.

Posle pozdravnih reči državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Zorana Đorđevića i psihologa Maje Petrović, kome su prisustvovali i pomoćnik ministra za ljudske resurse Miloš Janković i zastupnik pomoćnika ministra za politiku odbrane general-major Slađan Đorđević, načelnica Odeljenja Nada Marković nabrojala je nekoliko aktivnosti kojima će vojni psiholozi u narednom periodu dati poseban značaj. Ističući da psihološka delatnost ima veoma važnu ulogu u razvoju sistema odbrane u celini, ali i svih njegovih segmenata u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, Marković je rekla da se stanje u psihološkoj delatnosti, zatečeno pre nekoliko godina, i ono kome se teži znatno razlikuju.

- Kako bismo psihološkoj službi dali mesto koje zaslužuje u sistemu odbrane i ostvarili ambiciozne ciljeve u narednom periodu, očekujemo veću podršku i u Ministarstvu i u Vojsci. Pri tome, ograničenja i problemi na koje nailazimo su i sistemske, objektivne, ali i subjektivne prirode. Bitno je da u sistemu postoji dobra volja da se bar neki od problema u budućnosti rešavaju brže i efikasnije. Za to je potrebno zadovoljiti najpre normativne preduslove, a zatim i stručne, profesionalne, smatra Nada Marković.

Stručni skup vojnih psihologa U narednom periodu, zarad poboljšanja kvaliteta psihološke delatnosti u Vojsci i povećanja njene funkcionalne uloge, potrebno je više pažnje pokloniti stručnom usavršavanju vojnih psihologa, modernizaciji i osavremenjavanju instrumentarija kojim psiholozi raspolažu u svom radu, pojačati savetodavnu ulogu psihologa u funkciji komandovanja i rukovođenja, dati odgovarajući značaj psihološkoj delatnosti, ne samo u istraživačkom delu, već i u oblasti vojnog školstva, zdravstva. Vojni psiholog u svim tim oblastima delovanja treba da bude afirmisan kao stručnjak čije znanje i rezultati rada snažno koriste razvoju vojne profesije i sistema odbrane u celini, naglašeno je na stručnom skupu, na kojem je organizovan i okrugli sto o psihološkim bazama podataka.

Posebnu pažnju učesnika stručnog skupa izazvala je Radionica o intervencijama u krizi, koju je vodio Vladan Beara iskusni stručnjak iz novosadskog Centra za ratnu traumu.

photoFOTOGALERIJA