Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.03.2015.

Unapređenje saradnje sa Beogradskom asocijacijom vojnih izaslanika



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac primio je doajena i vicedoajena vojnodiplomatskog kora u Beogradu pukovnika Jiržija Ščepančika i Jozefa Vistavela i novoizabranog predsednika Beogradske asocijacije vojnih izaslanika pukovnika Ilija Leontina.

Kapetan bojnog broda Konjikovac zahvalio je na dosadašnjoj saradnji, koju karakteriše konstruktivan dijalog i korektan odnos na bazi obostranog uvažavanja. On je izrazio nadu da će takav trend biti zadržan i u narednom periodu, istakavši da je za stvaranje povoljnog okruženja za unapređenje saradnje presudno postojanje uzajamnog razumevanja.

Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju upoznao je sagovornike sa prioritetima Republike Srbije tokom predsedavanja OEBS-om i preneo da je cilj Srbije da na transparentan, nepristrasan i objektivan način usmerava aktivnosti organizacije. On je govorio i o aktivnostima Ministarstva odbrane u procesu pristupanja Evropskoj uniji i saradnji sa NATO kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir, kao optimalnom okviru za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta, uz istovremeno uvažavanje vojne neutralnosti Republike Srbije.

U uslovima dinamičnog bezbednosnog okruženja, Srbija prepoznaje potrebu za čvršćim povezivanjem, što se reflektuje kroz njeno učešće u regionalnim inicijativama i nastojanju da bude faktor stabilnosti u regionu.

Obostrano je konstatovano da je kvantitet i kvalitet realizovanih planskih i vanplanskih aktivnosti u prethodnoj, kao i planiranih u 2015. godini, na visokom nivou i izražena je spremnost da se ona dalje unapređuje.