Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.03.2015.

Predstavljen Nacrt Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme



Predstavljen Nacrt Zakona o  proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opremeU javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, koja je održana danas u Privrednoj komori Srbije, predstavljene su ključne novine predloženih zakonskih rešenja.

Predstavnici više ministarstava, privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom naoružanja i vojne opreme, sindikalnih organizacija, stručne javnosti i druge zainteresovane strane imali su priliku da iznesu kritički osvrt na predložena rešenja i daju doprinos u uređenju ove oblasti.

Diskusiju je obeležio konstruktivni dijalog radi unapređenja regulative u sektoru odbrambene industrije i pomoći da se prevaziđu aktuelni problemi koji opterećuju poslovanje proizvođača naoružanja i vojne opreme.

Rasprava je bila prilika da se još jednom pošalje jasan signal svim zainteresovanim stranama da dostave svoje primedbe, predloge i sugestije za stvaranje modernog i održivog normativno-pravnog okvira.

Novi zakon ima za cilj kontrolu i unapređenje oblasti proizvodnje i prometa naoružanja i vojne opreme radi ostvarivanja i zaštite odbrambenih, bezbednosnih, ekonomskih i spoljnopolitičkih interesa Republike Srbije, njenog međunarodnog kredibiliteta i integriteta, istaknuto je u raspravi.

Predstavljen Nacrt Zakona o  proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opremeGlavni razlozi za donošenje novog zakona su uspostavljanje integralnog pravnog okvira koji obezbeđuje stabilan kontrolni mehanizam u oblasti proizvodnje i prometa naoružanja i vojne opreme, potpunije definisanje pojmova i njihovu jednoznačnost u svim propisima iz predmetne oblasti, usklađivanje sa regulativom UN, EU i drugim međunarodnim sporazumima i konvencijama i stvaranje fleksibilnijeg okvira za učešće stranog kapitala u strukturi vlasništva.

Ključne novine u Nacrtu zakona: daje se mogućnost stranom pravnom licu da bude većinski vlasnik privrednog društva registrovanog za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, Republika Srbija, u slučaju privatizacije proizvođača naoružanja i vojne opreme od strateškog interesa za sistem nacionalne bezbednosti, zadržava kontrolni paket akcija, definisan je pravni okvir za očuvanje kapaciteta – tehnologija, specijalne opreme i alata za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, važenje dozvole za proizvodnju NVO je ograničeno rokom do 5 godina, uspostavljanje kontrole nad korišćenjem intelektualne svojine kroz mehanizam rojaliti prava i jačanje uloge vojne kontrole kvaliteta.

Predloženim zakonskim rešenjima stvara se ambijent za jačanje tehnološke i industrijske baze Republike Srbije u oblasti odbrambenih tehnologija i inicira potreba za osvajanjem savremenih i sofisticiranih tehnologija.

Na konkretnom primeru saradnje Ministarstva odbrane i Privredne komore Srbije, još jednom je potvrđena dobra i uspešna koordinacija na realizaciji aktivnosti od zajedničkog interesa. Ovo predstavlja podstrek za učešće u novim sličnim poduhvatima, tim pre, što na nivou Komore aktivnu ulogu ima Grupacija proizvođača naoružanja i vojne opreme koja deluje u okviru Udruženja za metalsku, elektro industriju, rudnike metala i metalurgiju, čijim angažovanjem se očekuje u narednom period proširenje saradnje sa zemljama bivše Jugoslavije u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme jer, proizvodi srpske odbrambene industrije predstavljaju respektabilan izvozni potencijal.

Predstavljen Nacrt Zakona o  proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opremeNacrt Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme pripremilo je Ministarstvo odbrane, u skladu sa svojim nadležnostima.

U toku rada na pripremi i izradi Nacrta zakona aktivnu ulogu je imalo Zajedničko telo za praćenje i unapređenje propisa iz oblasti proizvodnje, prometa, uvoza i izvoza kontrolisane robe, konstituisano početkom 2013. godine od predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva odbrane, Ministarstva finansija i Bezbednosno-informativne agencije. Niz korisnih sugestija i predloga dali su i predstavnici rukovodstva i sindikalnih organizacija iz privrednih društava odbrambene industrije Srbije.

Javna rasprava o Nacrtu zakona se održava u periodu od 2. do 23. marta 2015. godine prema Programu javne rasprave koji je usvojio Odbor za privredu i finansije Vlade Republike Srbije.