Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.03.2015.

Zajedničko saopštenje Ministarstva odbrane i predstavnika sindikata



Na poziv Ministarstva odbrane, predstavnici reprezentativnog sindikata i poverenici registrovanih sindikata u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije sastali su se sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem i njihovim saradnicima.

Glavna poruka sastanka je da neće biti nikakvog novog smanjenja plate zaposlenih u sistemu odbrane, čime su demantovane sve dezinformacije koje su se poslednjih dana mogle čuti u medijima u vezi sa tim. Naprotiv, Ministarstvo odbrane nastaviće da radi na poboljšanju i unapređenju materijalnog položaja svih zaposlenih.

Samo istupanje sindikata poslednjih dana posledica je, u čemu se svi slažu, pogrešnih podataka i interpretacije o visini primanja u sistemu odbrane i navodnog novog smanjenja plata. To je dovelo i do potpuno pogrešnog tumačenja izjave predsednika Vlade o primanjima pilota, te izvinjenju sindikata zbog pogrešnog demanta.

Na sastanku su razrešene sve dileme počev od visine primanja majora pilota lovačke avijacije, preko načina budućih razgovora i sastanaka predstavnika MO i čelnika sindikata, kao i njihovom budućem doprinosu u rešavanju značajnih statusnih pitanja.

Nakon opsežne rasprave o nizu pitanja vezanih za status i materijalni položaj pripadnika Vojske Srbije, zajednički je zaključeno da je interes i teško stečeni ugled Vojske Srbije u društvu, iznad svega.

Predstavnici sindikata podržali su sve napore ministra odbrane i načelnika Generalštaba na borbi za poboljšanje materijalnog položaja i statusa pripadnika sistema odbrane.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Vojnog sindikata Srbije, ASNS – Sindikat Vojske Srbije, Granskog sindikata uprave, pravosuđa, odbrane i policije – Nezavisnost i Udruženi sindikati Srbije – Sloga.