Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.01.2015.

Saopštenje sa sednice Kolegijuma ministra odbrane



Saopštenje sa sednice Kolegijuma ministra odbraneNa današnjoj sednici Kolegijuma ministra odbrane, ministar Bratislav Gašić istakao je značaj usvajanja izmena i dopuna Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci Srbije, čime se otklanjaju uočeni nedostaci i rešavaju pravni problemi u obezbeđivanju funkcionisanja sistema odbrane. Izmenama i dopunama zakona, koje su usvojili poslanici Narodne skupštine, stvoreni su uslovi za nastavak timskog rada na daljem organizacionom i funkcionalnom jačanju Ministarstva i Vojske Srbije.

Ministar Gašić posebno je naglasio važnost doslednog držanja Vojnobezbednosne agencije u vezi sa zahtevima Zaštitnika građana, poštujući pre svega zakonitost u radu i ne podležući pritiscima kojima je bila izložena. Takav stav VBA je odlika profesionalnosti i ispunjavanja svoje uloge i mesta u bezbednosnom sistemu Republike Srbije.

Na sednici je konstatovano da su stvoreni uslovi i za efikasniju zaštitu imovinskih interesa države kada je reč o racionalnijem korišćenju i raspolaganju imovinom koju koristi Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije. Tome će svakako doprineti predviđeno formiranje Vojnog pravobranilaštva u sastavu Ministarstva odbrane, za poslove koje je do sada obavljala Direkcija za imovinsko pravne poslove na osnovu rešenja javnog pravobranioca.

Ocenjene su značajnim i izmene zakona koje omogućavaju preciznije uređenje nadležnosti Generalštaba u komandovanju i rukovođenju Vojskom Srbije, što će oružanu silu učiniti efikasnijom u ispunjavanju dodeljenih misija i zadataka.