Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.01.2015.

Odbor: VBA nije prekršila nijedan zakon



Vojnobezbednosna agencija nije prekršila nijedan zakon, a Zaštitnik građana Saša Janković nije pružio valjane dokaze da su prisluškivani sindikalni lideri, pojedini stranački prvaci i nosioci tužilačkih i sudskih funkcija, najvažniji su zaključci Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Kako je predsednik Odbora Momir Stojanović rekao novinarima po završetku skoro šestočasovne sednice tog tela, takođe je zaključeno, povodom zahteva Jankovića da mu ministarstvo odbrane i VBA dostave saznanja u vezi sa incidentom koji se dogodio na Paradi ponosa i prebijanjem brata premijera Andreja Vučića, da se ne radi ni o čijoj zloj nameri već o različitom tumačenju zakona.

"Odbor je zaključio da nije u pitanju zla namera Ministarstva odbrane ni ombudsmana, već da se radi o različitim tumačenjima zakonske regulative i pozivanja na odredbe ZKP-a", rekao je Stojanović i dodao da je Odbor pozvao Zaštitinika da ubuduće, ukoliko naiđe na neku nepravilnost, najpre obavesti nadležne, a potom sa tim izađe u javnost.

"Svako izlaženje u javnost dovodi do bespotrebnog uznemiravanja javnosti i nanosi štetu i narušava ugled institucija", istakao je on.

Stojanović je dodao da je Odbor utvrdio da VBA nije nezakonito uzela izjave očevidaca i snimke sa kamera, već da je sve učinila u skladu sa zakonom.

On je ponovio da će Janković i dalje moći da obavlja svoju dužnost i da će mu biti omogućeno da izvrši kontrolu rada VBA.

Gašić je izjavio da ni Ministarstvo odbrane ni VBA neće uskratiti pravo ombudsmanu da kontroliše njihov rad, ali je ponovio da dokumentaciju koju mu je zatražio zaštitnik građana Saša Janković ne može da dostavi bez saglasnosti Tužilaštva.

VBA ne prisluškuje nikoga, izjavio je Gašić, zahvalivši ombudsmanu što je to i sam potvrdio i time skinuo "ljagu s oficira", a Jankovića je pozvao da dođe u konrolu vojnih službi bezbednosti.

"Naša vrata su vam uvek otvorena", poručio je Gašić Jankoviću na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti na kojoj je se govori o incidentu za vreme Parade ponosa u kojem je pretučen brat premijera Andrej Vučić.

TANJUG