Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.01.2015.

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta




Povodom obeležavanja 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na novobeogradskom Starom sajmištu, danas je održana centralna državna komemorativna ceremonija.

Skup je predvodio predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, koji je, uz državne i vojne počasti, položio venac kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

Podsećajući da se ove godine obeležava jubilej pobede nad fašizmom predsednik je istakao da Srbija nikada neće zaboraviti zločine nad svojim i prijateljskim jevrejskim narodom.

- Holokaust je najsramnija i najgnusnija pojava u celokupnoj ljudskoj istoriji, karakteristična po načinu i jedinstven po fanatizmu, pa je za kratko vreme ugašen nemerljiv broj života i to nikada ne sme da bude zaboravljeno - istakao je predsednik Nikolić i ocenio da su stradanja tokom Drugog svetskog rata promenile tok civilizacije i ostavile neizbrisiv trag.

On je konstatovao da je antisemitizam trebalo da posluži kao ideja koja će povezati celi nemački narod i ujediniti Evropu pod nemačkim vođstvom, a da ga je pratila propaganda koja je označila jevrejski narod krivcem za sve probleme i težak život, što je bila laž.

- Pre Drugog svetskog rata samo u Srbiji živelo je oko 35.000 Jevreja dok je za vreme okupacije na teritoriji Kraljevine Jugoslavije ubijeno više od 67 hiljada Jevreja i 650 hiljada Srba - istakao je Nikolić i skrenuo pažnju da se i danas mogu čuti zabrinjavajuće parole ultradesničara koje prate zahtevi za ravnomernu podelu odgovornosti za uzroke i posledice ratova.

Predsednik je istakao da je današnja prijateljska Nemačka, kao oslonac Evropske Unije, udružena sa celim svetom u borbi za svet pravednih i jednakih.

- Današnja Srbija, u kojoj žive i brojni prijatelji, pripadnici jevrejskog naroda, neće učestvovati u bezumnim razaranjima ni po koju cenu ali će učiniti sve da ne postane kolateralna šteta u ostvarivanju bilo čijih interesa. - Srbija živi životom dostojnim čoveka, da ljudi u njoj ne strahuju, sabrani pod jednim barjakom slobode, zaključio je predsednik Nikolić, pozdravljajući prisutne jevrejskim pozdravom Jitgadal vejitkadaš šeme raba !

U ime Vlade Srbije venac je položio ministar odbrane Bratislav Gašić, a u ime Narodne Skupštine potpredsednik Veroljub Arsić.

Ceremoniji odavanja počasti prisustvovali su preživeli holokausta, kao i potomci žrtava i nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predsednik Nacionalnog saveta Romske Nacionalne manjine, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Narodne Skupštine Republike Srbije, gradonačelnik Grada Beograda, članovi diplomatskog kora, udruženja i građani.

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic - Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN se rukovodila potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je, pored ostalih, preko šest miliona nedužnih žrtava - pripadnika jevrejskog naroda. Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci, logor "Crveni krst" u Nišu - samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Полагање венаца  | FLV
Говор председника Николића | FLV