Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.01.2015.

Saradnja u oblasti odbrane sa Alžirom



Saradnja u oblasti odbrane sa AlžiromDelegacija Ministarstva odbrane, koju je predvodio rektor Univerziteta odbrane general-major dr Mladen Vuruna, boravila je u poseti Ministarstvu nacionalne odbrane Alžira i učestvovala na Trećem zasedanju srpsko-alžirske komisije za saradnju u oblasti odbrane.

Tokom plenarnog zasedanja i sastanaka potkomiteta za vojno-vojnu, vojnoekonomsku, vojnomedicinsku i vojnoobrazovnu saradnju, analizirane su realizovane aktivnosti u 2014. godini i usaglašen Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.

Dogovoreno je da saradnju u oblasti odbrane treba intenzivirati prvenstveno u oblastima vojnoekonomske, vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje, ali i kroz vojno-vojnu i druge oblike saradnje od zajedničkog interesa.

Saradnja u oblasti odbrane sa AlžiromPredstavnici JP 'Jugoimport – SDPR' prezentovali su mogućnosti i kapacitete, kao i konkretne ponude za produbljenje saradnje i realizaciju zajedničkih projekata u DNR Alžir, od posebne važnosti za alžirske Oružane snage.

Delegaciju Ministarstva odbrane Republike Srbije primio je šef Uprave za organizaciju i logistiku pri Generalštabu KoV, ujedno i kopredsednik alžirskog dela Mešovite komisije, general-major Gris Abdelhamid i ambasador Republike Srbije u Alžiru Miroslav Šestović.

Tradicionalno prijateljski odnosi dve države i naroda produbljeni su uspostavljanjem strateške saradnje u oblasti odbrane, sa dobrim osnovama da se saradnja prenese i razvije i u drugim privrednim oblastima od obostranog interesa.

Planirano je da Četvrto zasedanje Mešovite komisije bude održano krajem 2015. godine u Beogradu.