Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.12.2014.

Izložba povodom Dana Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane



Povodom nastupajućeg Dana Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u galeriji „Ikar“ u komandi ViPVO u Zemunu sinoć je otvorena izložba sačinjena iz tri celine, eksponata Muzeja jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva, zatim postavka Udruženja "Milutin Milanković" i izložba autorskih fotografija „Gospodarima neba, bedemima otadžbine“ majora pilota Dragoljuba Stefanovića.

„... Vazduhoplovstvo je zahvalno na doprinosu Milutina Milankovića razvoju infrastrukture na brojnim aerodromima od Skoplja do Bežanije, gde i danas, kao spomenik kulture, postoji hangar koji je projektovao baš Milanković. I ovaj objekat u kome se nalazimo nosi trag Milutina Milankovića. Stoga mu se i mi na određeni način odužujemo, izražavajući opredelenje da to kasnije bude sadržajnije i znatno detaljnije“ istaknuto je na otvaranju izložbe uz zahvalnost „Udruženju Milutin Milanković, koje je omogućilo da deo svojih aktivnosti bude dostupan na današnjoj manifestaciji, kao i na spremnosti za zajedničkim akcijama u predstojećem periodu.

Major pilot Dragoljub Stefanović izložio je 45 fotografija – kako je sam istakao, simbolično, jer je napunio 45 godina života - koje je snimio tokom letova u vazduhoplovima ViPVO. Kao dečak se zaljubio u avione, rešio da postane pilot i ostavi viševekovnu, porodičnu tradiciju bavljenja časovničarskim i juvelirskim zanatom. Diplomirao u 41. klasi Vazuduhoplovne vojne akademije i leteo na svim varijantama aviona MiG-21 koji su bili u našem naoružanju. Trenutno leti na avionima Supergaleb G-4 i Utva 75. Digitalnom fotografijom se ozbiljnije bavi od 2010. godine. Izlagao na više grupnih izložbi, gde je dobijao više nagrada i priznanja, a radovi su mu objavljivani u Aeromagazinu, Refoto-u i drugim časopisima. Ovo mu je druga samostalna izložba.

Otvaranju izložbe prisustvovali su komandant ViPVO general major Ranko Živak, zamenik komandanta ViPVO general major dr. Miodrag Gordić, načelnik štaba komande ViPVO brigadni general Dejan Joksimović.

Mnogobrojnim gostima obratili su se akademik Veljko Vujičić, nekadašnji dekan Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, član Međunarodne akademije nelinearnih nauka koja se nalazi u Moskvi, član Američke akademije za mehaniku i član Evropske akademije nauka; magistar Slavko Maksimović, predsednik Udruženja Milutin Milanković; Miroslav Predojević, majstor fotografije, član ULUPUDS-a  Beograd i predsednik Umetničkog saveta Foto - saveza Srbije, i autor fotografija major Dragoljub Stefanović. Program otvaranja izložbe vodila je Olivera Kovačević, novinarka RTS.

Izložba je otvorena do 29. 12. 2014. godine.

photoFOTOGALERIJA