Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.12.2014.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Poljskom



Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa PoljskomU Republici Poljskoj održane su bilateralne odbrambene konsultacije na nivou načelnika uprava za međunarodnu vojnu saradnju ministarstava odbrane Republike Srbije i Republike Poljske. Obostrano je ocenjeno da je vojna saradnja između dva ministarstva odbrane dobra i da je u protekle tri godine karakteriše značajan kvalitativan i kvantitativan napredak. Konstatovano je da, s obzirom na prijateljske odnose dve zemlje i interese sistema odbrane, ima prostora za njeno unapređenje.

Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Pukovnik Milan Konjikovac preneo je zahvalnost za podršku Republike Poljske u procesu evrointegracija, iskazanu solidarnost tokom katastrofalnih poplava u Republici Srbiji i za profesionalno angažovanje pripadnika Oružanih snaga Republike Poljske u KFOR. Prezentovao je trenutno angažovanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama i planove za povećano angažovanje u narednom periodu, kao i aktivnosti Ministarstva odbrane u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji. On je upoznao sagovornike sa ciljevima Republike Srbije tokom predsedavanja OEBS u 2015. godini i mehanizmima saradnje u okviru Programa „Partnerstvo za mir“. Analizirajući dosadašnju saradnju, istakao je da je u 2014. godini najveći broj realizovanih aktivnosti bilo iz domena vojnog obrazovanja, što je rezultat izuzetno dobre saradnje dva univerziteta odbrane. Predložio je uspostavljanje saradnje specijalnih jedinica i u oblasti ABHO.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa PoljskomPukovnik Leh Drab ponovio je spremnost Poljske da podeli iskustva u domenu bezbednosnih i odbrambenih aspekata priključenja Evropskoj uniji, saradnji sa Evropskom odbrambenom agencijom, angažmanu u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i konceptu borbenih grupa Evropske unije. Naglasio je značaj razmene posmatrača na vežbama, s ciljem razvoja interoperabilnosti i unapređenja operativnih sposobnosti dve vojske, kao i potrebu unapređenja vojnoekonomske saradnje.

Tokom razgovora razmenjeni su stavovi o aktuelnoj regionalnoj i političko-bezbednosnoj situaciji na globalnom planu. Obostrano je potvrđena opredeljenost za nastavak susreta na najvišem nivou, radi definisanja strateških smernica za unapređenje saradnje u oblasti odbrane.

Na kraju razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.

Prilikom posete Ministarstvu nacionalne odbrane Republike Poljske, delegacija je obišla Vojnu žandarmeriju i Univerzitet nacionalne odbrane.