Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.11.2014.

Poseta načelnika Generalštaba Oružanih snaga Mađarske



Poseta načelnika Generalštaba Oružanih snaga Mađarske Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je danas u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Republike Mađarske generalom Tiborom Benkeom.

General Diković istakao je da regionalna saradnja, u okviru međunarodne vojne, zauzima veoma važno mesto. On je naglasio i da Vojska Srbije sa Oružanim snagama Mađarske, prijateljske zemlje, ima veoma dobru bilateralnu saradnju.

General Diković je podsetio da pripadnici naše vojske, u fazi priprema za učešće u multinacionalnim operacijama, posebno na Kipru, već nekoliko godina izvode obuku zajedno sa pripadnicima mađarske vojske. Kao krunu, načelnik Generalštaba Vojske Srbije izdvojio je zajedničke vežbe dve vojske koje se naizmenično izvode u Srbiji i Poseta načelnika Generalštaba Oružanih snaga Mađarske Mađarskoj, sa ubojnim sredstvima, kao i zajednička gađanja sa brodova. General Diković je ukazao da to predstavlja najveći oblik poverenja između dve vojske i da će sa generalom Benkeom razgovarati o mnogim važnim pitanjima, između ostalog o bezbednosnoj situaciji u regionu, kapacitetima koje Vojska Srbije ima i može da ponudi stranim vojskama sa kojima sarađuje, o mogućnosti razmene podataka o situaciji u vazdušnom prostoru i o daljem razvoju bilateralne vojne saradnje.

Takođe, general Diković zahvalio je generalu Benkeu i Oružanim snagama Mađarske za pruženu pomoć našoj zemlji tokom ovogodišnjih katastrofalnih poplava.

General Benke potvrdio je dobru saradnju dve vojske i dve države.

Poseta načelnika Generalštaba Oružanih snaga Mađarske - Za četiri godine, koliko sam na ovoj dužnosti, mogu samo da izrazim sve najbolje o našim bilateralnim odnosima. Razgovaraćemo o daljem jačanju i razvoju naših odnosa. U regionu moramo da izgradimo veoma čvrstu saradnju koja je u interesu obe zemlje. Doneli smo odluku da smanjimo broj pripadnika mađarske vojske u Avganistanu, ali i da pojačamo snage na prostorima Bosne i Hercegovine i Kosova i Metohije. Naša dobra saradnja u misijama samo je osnov da tako sarađujemo i u ostalim oblastima, rekao je general Benke.

Prema njegovim rečima, delegacije dveju zemalja razgovaraće i o saradnji u oblasti vojne medicine, zajedničkom učešću u evropskoj bezbednosnoj strukturi kao i iskustvu koje Mađarska može da pruži Srbiji i Vojsci Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Генерал Диковић | FLV
Генерал Бенке | FLV
Посета  | FLV