Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.11.2014.

Poseta ekspertskog tima NATO u okviru Programa za unapređenje obrazovnog procesa u oblasti odbrane



Poseta ekspertskog tima NATO u okviru Programa za unapređenje obrazovnog procesa u oblasti odbrane Delegacija ekspertskog tima NATO, koju je predvodio Žan Dandrijan, posetila je danas Rektorat Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane u okviru Programa za unapređenje obrazovnog procesa u oblasti odbrane (~DEEP~). Cilj dvodnevne radne posete je analiza realizacije aktivnosti ~DEEP~-a za 2014. godinu, kao i koordinacija i planiranje aktivnosti za narednu godinu.

Govoreći o značaju posete, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Miodrag Jevtić, istakao je da se danas navršava tek prva godina od kako je ustanova koju predvodi na ovom zadatku, izražavajući zadovoljstvo zbog prilike za unapređenje našeg obrazovnog procesa.

- Potpuno smo posvećeni tome da oficir naše vojske, nakon diplomiranja ne bude oficir koji će samo da izvršava neposredne zadatke, već da bude akademski obrazovan, kompatibilan i aktivni učesnik društvene zajednice u kojoj živimo, ali i da bude spreman da sarađuje sa našim kolegama oficirima iz drugih zemalja – naglasio je general Jevtić ukazujući da je Srbija iz jednog teškog perioda uvoza bezbednosti, došla u fazu izvoza bezbednosti širom sveta.

Prema rečima vođe NATO delegacije Žana Dandrijana, kada je pre godinu dana započet rad na Programu za unapređenje obrazovnog procesa u oblasti odbrane, cilj je bio da se pronađe najbolji način da se ostvari saradnja, i tada su ustanovljena dva pravca u planu saradnje – interoperabilnost i akreditacija.

Poseta ekspertskog tima NATO u okviru Programa za unapređenje obrazovnog procesa u oblasti odbrane - Ovakvu vrstu saradnje mi nazivamo intelektualna interoperabilnost, a to znači da bi smo mogli da radimo zajedno, treba da se uverimo da delimo interesovanje za određenu problematiku – ocenio je Dandrijan dodajući da su osnove za intelektualnu interoperabilnost iste vrednosti, ista stremljenja i napori.

Sastancima u okviru radne posete ekspertskog tima NATO prisustvovali su i predstavnici organizacionih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Program za unapređenje obrazovnog procesa u oblasti odbrane (~The Defense Education Enhancement Program DEEP~) je inovativna multinacionalna inicijativa za obrazovanje koja je dizajnirana da pomogne partnerskim i drugim zemljama da izgrade kapacitete kroz reformu obrazovanja u sistemu odbrane i inkorporiraju vrednosti u duhu Partnerstva za mir.