Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.11.2014.

Gašić i Čanglong- potvrđeno strateško partnerstvo Srbije i Kine



Ministar odbrane Bratislav Gašić i potpredsednik Centralne vojne komisije general Fan Čanglong saglasili su se na sastanku u Pekingu da strateško partnerstvo Srbije i Kine dobija potvrdu kroz sve sadržajniju odbrambenu saradnju.

„Spoljna politika Kine zasnovana je na poštovanju principa miroljubive koegzistencije i uvažavanju svih činilaca u međunarodnim odnosima, što se vidi i kroz podršku u rešavanju statusa Kosova i Metohije i mi to jako cenimo“, rekao je Gašić. On je naglasio i da Srbija principijelno podržava politiku 'jedne Kine', što znači da poštuje i uvažava stavove Kine u odnosu na rešavanje pitanja Tajvana, Tibeta i Sinđanga.

Bratislav Gašić rekao je da očekuje da će dolazak kineskog premijera u Beograd, na treći Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji će biti održan u decembru, biti snažan impuls daljem intenziviranju opšte bilateralne saradnje. On je istakao i da je Vlada Srbije opredeljena da istraje na reformskom putu i da stvori bolji poslovni ambijent za ekonomski prosperitet naše zemlje.

Ministar Gašić još jednom je zahalio na pomoći od 355 hiljada evra, koju je Kina donirala Srbiji posle majskih poplava, kao i na sukcesivnoj vojnoj pomoći u poslednjih nekoliko godina, uključujući i upravo potpisani Sporazum o vojnoj donaciji vrednosti 1,1 milion dolara.


videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пријем | FLV