Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.11.2014.

Gašić na forumu Sjangšan




Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je na forumu Sjangšan – prestižnoj naučnoj konferenciji koja se održava u Pekingu, da su polazišta srpske nacionalne bezbednosti evropska spoljnopolitička orijentacija i unapređenje saradnje sa najuticajnijim subjektima međunarodne zajednice i državama u regionu.

Ministar Gašić naglasio je da Srbija, kao vojno neutralna zemlja, razvija partnerstva i na istoku i na zapadu, na osnovu međusobnog uvažavanja i interesa, i da u ovom trenutku ne razmatra članstvo u bilo kom vojnom savezu.

Govoreći na skupu koji je otvorio ministar nacionalne odbrane Kine general-pukovnik Čang Vanćiuen, Bratislav Gašić podsetio je i da jugoistočna Evropa ima veliki geostrateški značaj i potencijal. Zbog toga, kako je podvukao, države koje se nalaze u tom delu Evrope, imaju direktnu odgovornost da taj prostor učine bezbednim.

«Dostizanje potrebnog nivoa bezbednosti ključni je preduslov za integraciju regiona u mrežu globalne bezbednosti. Stav Srbije je da su glavne pretnje regionalnoj, ali i međunarodnoj bezbednosti terorizam, prekogranični kriminal, proliferacija oružja za masovno uništenje, korupcija i trgovina drogom», rekao je Gašić.

Gašić je zahvalio i na gostoprimstvu i naglasio da je zadovoljan razgovorima koje je imao tokom posete Kini.

„Izuzetni rezultati procesa modernizacije ove prelepe zemlje, dokaz su šta Kina danas predstavlja u međunarodnim odnosima. Oni istovremeno na najbolji način potvrđuju ispravnost odluke državnog rukovodstva Srbije da gradi strateško partnerstvo i da Kina bude jedan od četiri stuba spoljne politike“, zaključio je srpski ministar odbrane.
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Форум | FLV