Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.10.2014.

Vojna saradnja Srbije i Sjedinjenih Američkih Država



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević razgovarao je danas sa zamenikom ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Gordonom Dugudom o bilateralnoj vojnoj saradnji Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Tokom sastanka  posebna pažnja posvećena je obostranom doprinosu daljeg razvoja regionalne saradnje u oblasti odbrane.

Sagovornici su se složili da zajedničke vežbe u organizaciji oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, a posebno one koje se organizuju u Srbiji, predstavljaju jedan od ključnih sadržaja bilateralne vojne saradnje koji permanentno utiču na razvoj operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, te u takvom smeru treba nastaviti i u narednom periodu.

Državni sekretar Đorđević je naglasio značaj brojnih programa bezbednosne podrške Vlade Sjedinjenih Američkih Država od kojih se posebno izdvajaju Program školovanja i usavršavanja kadra, Program modernizacije i opremanja Vojske Srbije, Program namenjen razvoju kapaciteta za multinacionalne operacije i drugi.

Zamenik ambasadora je istakao zadovoljstvo činjenicom da se broj pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije konstantno uvećava. U tom smislu, obostrano je konstatovan značaj daljeg zajedničkog rada na razvoju Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije na bazi „Jug“, koji bi u svojoj narednoj fazi razvoja trebalo da dobije status regionalnog, odnosno međunarodnog Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije.

U kontekstu zajedničkih napora za održavanjem trajnog mira i stabilnosti svih građana na Kosovu i Metohiji, državni sekretar i zamenik ambasadora posebno su naglasili značaj saradnje Vojske Srbije sa KFOR. Složili su se da i u toj oblasti postoji prostor za dalje unapređenje, obostranu podršku, pomoć i saradnju.

Tokom sastanka razmatrane su i teme o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i šire.