Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.10.2014.

Promocija novih podoficira Vojske Srbije



Promocija novih podoficira Vojske SrbijeSvečana promocija podoficira i završetak usavršavanja pete generacije slušalaca Osnovnog kursa za podoficire održana je danas u pančevačkoj kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“.

Svečanosti su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković, članovi kolegijuma načelnika Generalštaba, predstavnici lokalne samouprave, verskih zajednica, MUP-a, porodice i prijatelji novih podoficira Vojske Srbije.

Čestitajući polaznicima pete klase Osnovnog kursa za podoficire unapređenje u prvi podoficirski čin, načelnik Generalštaba rekao je da je Vojska Srbije ponosna jer je danas iznedrila nove podoficire.

– Vojnik, podoficir i oficir sarađuju na zadatku i zajedno postižu rezultate. Prešli ste naporan put do prvog podoficirskog Promocija novih podoficira Vojske Srbiječina. Prvo ste prošli selekciju i obuku da biste stupili u jedinice Vojske Srbije kao profesionalni vojnici. Objektivnom i strogom selekcijom omogućili ste sebi da kao najbolji vojnici u svojim jedinicama pohađate Liderski kurs, a njega ste završili kao najbolji. Potom ste završili i Osnovni kurs za podoficire sa zavidnim uspehom, strpljivo prešavši sve stepenike, odgovorno časno pošteno. Svojim zalaganjem, kvalitetom i odnosom prema zadacima i ljubavi prema vojnom pozivom zaslužili da postanete podoficiri, a to je velika čast – istakao je general Diković, podsetivši na slavnu tradiciju podoficira u srpskoj vojsci.

– Bez dobrih podoficira nema dobrih jedinica ni vojnika, a bez njih uzalud su sve genijalne strategije, jer ne bi imao ko da ih ostvari. Svi građani Srbije treba da znaju da vojnici i starešine Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti i mirovnim misijama širom sveta i borbi protiv svih pretnji bezbednosti naše zemlje čuvaju i čuvaće živote građana i ugled i čast naše zemlje. U godini u kojoj Srbija obeležava dva velika jubileja – sto godina od početka Prvog svetskog rata i 70 godina od oslobođenja Promocija novih podoficira Vojske SrbijeBeograda, vojnom paradom „Korak pobednika“ pokazali smo kako vojska čuva spomen na slavne pretke, heroje svetskih ratova i kako neguje slobodarske tekovine svoje tradicije. Časno i pošteno izvršavajući svoje zadatke pokazali smo da nam je u srcu otadžbina – zaključio je general Diković.

Podoficirima i gostima obratio se i komandant Centra za obuku i usavršavanje podoficira major Saša Petković, istakavši da su Osnovni kurs završila 74 polaznika, a čast da kao najbolji u rangu svojim kolegama čestita završetak kursa imao je vodnik Nikola Savić.

Centar za obuku i usavršavanje podoficira od 2010. godine osposobljava profesionalne vojnike i podoficire za sve dužnosti u karijernom razvoju.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић | FLV
Мајор Саша Петковић | FLV
Водник Никола Савић | FLV
slika sa dogadjaja | FLV