Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.10.2014.

Konferencija o budžetu za 2015. godinu u sistemu odbrane



Konferencija o budžetu za 2015. godinu u sistemu odbraneU amfiteatru Vojne akademije danas se održava konferencija „Karakteristike izrade programskog budžeta za 2015. godinu u sistemu odbrane“ kojoj prisustvuju pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Vlade, ministarstava, gradske uprave i Narodne banke. Reč je o konferenciji čiji je cilj doprinos unapređenju budžetskog procesa kao dela šire reforme upravljanja javnim finansijama.

Otvarajući skup, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević istakao je da, u uslovima teške ekonomske i socijalne situacije, višegodišnjeg deficita i ograničenih budžetskih sredstava, upravljanje finansijama ima veliki institucionalni značaj, a nosioci finansijskih funkcija imaju veliku odgovornost u radu koja se ogleda u zakonitom i racionalnom raspolaganju novcem iz državne kase.

- Počeli smo odlučujuću bitku kojom suzbijamo trošenje onoga što nije zarađeno. Budžet više ne sme da se pokreće za nenamensko i neopravdano trošenje novca poreskih obveznika. Time se već rukovodimo kada je reč o vojnom budžetu – ocenio je državni sekretar Đorđević dodajući da se planiranje budžeta radi na osnovu tekućih i razvojnih potreba i da je neophodno stalno kontrolisati tok i zakonitost trošenja.

Konferencija o budžetu za 2015. godinu u sistemu odbranePrema njegovim rečima, upravljanje finansijama u sistemu odbrane nije jednokratan, već neprekidan proces, a stalnom analizom traže se rešenja koja omogućavaju bolje finansijsko poslovanje. On je, takođe, naglasio da to što je prošle godine u Vojnoj akademiji akreditovan program za javne finansije na osnovnim i master studijima, ali i za studente iz civilstva, svedoči o tome da sistem odbrane posvećuje veliku pažnju upravljanju javnim finansijama.

- Siguran sam da uvođenje „vojničke discipline“ u finansijsko upravljanje može da donese značajne rezultate fiskalnoj konsolidaciji, što je i prioritet Vlade Republike Srbije – zaključio je državni sekretar Đorđević.

U nastavku konferencije, predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva finansija govorili su o temama vezanim za karakteristike budžetskog procesa, o kontroli budžeta, kao i o internoj reviziji u uslovima programskog budžetiranja.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Државни секретар Зоран Ђорђевић | FLV