Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.10.2014.

Poseta ministra odbrane Makedonije



Poseta ministra odbrane MakedonijeMinistar odbrane Bratislav Gašić razgovarao je danas, u Domu Garde na Topčideru, sa ministrom odbrane Makedonije Zoranom Jolevskim o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane.

Ministar Gašić istakao je da je u 2014. godini predviđeno više od 20 zajedničkih aktivnosti sa Ministarstvom odbrane Makedonije, od kojih je veći deo uspešno realizovan.

- Razgovarali smo o iskustvu koje imamo iz mirovnih operacija, o korišćenju kapaciteta Baze „Jug“, Centra ABHO u Kruševcu i o zajedničkim pripremama jedinica za vanredne situacije. Bezbednosni rizici su povećani na ovom delu Balkana, zbog angažovanja pojedinaca iz regiona u borbenim dejstvima, rekao je ministar odbrane Srbije.

Poseta ministra odbrane MakedonijeMakedonski ministar rekao je da je veoma značajan odnos kakav imaju dve susedne zemlje, Srbija i Makedonija.

- Ova poseta pokazuje čvrsto opredeljenje razvoja saradnje sa Srbijom. Od velikog značaja je edukacija i obuka vojnog kadra, zbog toga mi je bila velika čast da posetim Vojnu i Vojnomedicinsku akademiju, čiji su kapaciteti, ali i mogućnosti, impresivni. Naša namera je da izgradimo blisku saradnju sa te dve institucije, te očekujem da će se ona ubrzano razvijati, rekao je ministar Jolevski.

Ministri Gašić i Jolevski učestvovali su početkom sedmice na Regionalnom okruglom stolu o mirovnim misijama Ujedinjenih nacija „Biti mirotvorac“ u Beogradu.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Обраћање министра Јолевског | FLV
Посета  | FLV
Обраћање министра Гашића | FLV