Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.10.2014.

Pokušaj obaranja nacionalnog rekorda u padobranstvu



Pokušaj obaranja nacionalnog rekorda u padobranstvuViše od 35 registrovanih padobranaca i padobranki okupilo se juče na vojnom aerodromu Batajnica sa namerom postavljanja novog nacionalnog mešovitog padobranskog rekorda u disciplini formacijski likovi.

Obaranje rekorda je pokrenulo Udruženje žena-letača Srbije u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije a skokovi se obavljaju iz transportih helikoptera 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade. Uz sportske padobrance, članove aeroklubova, u obaranju rekorda učestviju i aktivni pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije.

Pokušaj obaranja nacionalnog rekorda u padobranstvuCilj ovog vazduhoplovno-sportskog poduhvata je da se u vazduhu, tokom slobodnog pada sa 3.500 metara, napravi grupna formacija od najmanje 25 padobranaca i padobranki i tako postavi novi rekord. Formacija mora da bude istog oblika i položaja pojedinaca kao što je prethodno prijavljena, što proveravaju „leteći snimatelji“ koji skaču zajedno sa padobrancima, kao i dvojica sudija Vazduhoplovnog saveza Srbije na zemlji.

Pripremni skokovi i selekcija kandidata počeli su 18. oktobra a prvi pokušaj obaranja rekorda bio je juče. Skakanje padobranaca prekinuto je zbog nepovoljnih vremenskih uslova a nastavk je planiran po njihovom poboljšanju.

Aktuelni rekord je grupna formacija od 24 padobranca (takozvani ~24-way~) u slobodnom padu, koji je postavljen 1992. godine u Subotici.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Потпуковник Зечевић о организацији скока  | FLV
Скок | FLV
Изјаве представница Удружења жена летача Србије | FLV