Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.10.2014.

Sastanak ministra odbrane sa podsekretarom UN za mirovne operacije



Sastanak ministra odbrane sa podsekretarom UN za mirovne operacijeMinistar odbrane Bratislav Gašić i podsekretar UN za mirovne operacije Erve Ladsus razgovarali su o trenutnom i budućem angažovanju pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija.

Istaknuto je da je Srbija najveći kontributor snaga u mirovnim operacijama UN u regionu. S obzirom na značajno povećanje broja pripadnika angažovanih u mirovnim misijama, Srbija je postala izvoznik bezbednosti, sa mogućnošću za dalje unapređenje angažovanja u misijama i saradnju sa drugim zemljama.

Trenutno je 210 pripadnika Vojske Srbije angažovano u sedam multinacionalnih operacija UN (Liberija, Obala Slonovače, Kongo, Kipar, Liban, Bliski Istok i Centralnoafrička Republika), a 27 u tri operacije EU. Najznačajnije povećanje je upućivanje pešadijske čete u misiju ~UNIFIL~ u Libanu gde je angažovano 143 lica, kao i upućivanje autonomnog tima za zaštitu brodova od 12 lica u EU misiji ~Atalanta~ u Somaliji.

Sastanak ministra odbrane sa podsekretarom UN za mirovne operacije-Srbija je čvrsto opredeljena za očuvanje mira u regionu i svetu i usmereni smo na saradnju sa partnerima i unapređenje sposobnosti Vojske Srbije za učešće u mirovnim misijama, istakao je Gašić u razgovoru.

Ministar odbrane istakao je da je vojni sanitet naš strateški kapacitet za angažovanje u mirovnim operacijama. Medicinski timovi trenutno su angažovani u misijama u Somaliji, DR Kongu i Centralnoafričkoj Republici, a uskoro će početi angažovanje osoblja bolnice nivoa 2 u misiji UN u Centralnoafričkoj Republici, kao i medicinskog tima u ~EUTM~ u Maliju. Srbija takođe u okviru stand by aranžmana sa UN stavlja na raspolaganje sanitetski tim za evakuaciju vazdušnim putem od šest lica, koji može biti angažovan u skladu sa potrebama i zahtevom UN.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Састанак  | FLV