Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.10.2014.

Odate počasti oslobodiocima Beograda



Odate počasti oslobodiocima Beograda Povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda, na Groblju oslobodilaca Beograda i kraj Spomenika stradalim sovjetskim veteranima na Avali danas je održana državna ceremonija, koju je, u i ime Vlade Republike Srbije, predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Uz državne i vojne počasti, pored ministra za rad, vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a, kao i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije general armije Valerij Gerasimov i ambasadori Rusije, Belorusije i Azerbejdžana, kao i otpravnik poslova ambasade Ukrajine u Beogradu.

- Danas slavimo slobodu ali i prostu istorijsku istinu da su Beograd oslobodili borci NOB-a i "Crvene armije". Istorija se može tumačiti, ali ne i menjati, rekao je ministar Vulin.

Odate počasti oslobodiocima Beograda U nastavku programa obeležavanja godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kraj Spomenika stradalim sovjetskim veteranima na Avali položeni su venci i odata počast.

Posle višednevnih teških borbi, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti snagama Crvene armije, oslobodili su 20. oktobra 1944. godine glavni grad Jugoslavije i time okončali četvorogodišnji period okupacije tokom kojeg je stradao veliki broj Beograđana, dok je grad pretrpeo velika razaranja.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Полагање венаца на Гробљу ослободилаца Београда | FLV
Полагање венаца крај Споменика страдалим совјетским ветеранима  | FLV