Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.10.2014.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Kraljevinom Španijom



Bilateralne odbrambene konsultacije sa Kraljevinom ŠpanijomDelegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije boravila je u Kraljevini Španiji, radi održavanja trećih bilateralnih odbrambenih konsultacija. Na razgovorima u Sektoru za politiku odbrane Ministarstva odbrane Kraljevine Španije, zastupnik načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac i načelnik Uprave za odbrambenu diplomatiju kapetan bojnog broda Karlos Mate San Roman saglasili su se da je bilateralna saradnja u oblasti odbrane dobra. Konstatovano je da, imajući u vidu nivo ukupne saradnje i tradicionalno dobre odnose dve zemlje, postoji dovoljno prostora za njeno unapređenje. Dogovorene aktivnosti u 2015. godini i pored ekonomske krize i restriktivne budžetske politike oba ministarstva, doprineće daljem kvantitativnom i kvalitetnom unapređenju saradnje u oblasti odbrane.

Postignit je visok stepen saglasnosti tokom razmatranja pitanja političko-bezbednosne situacije u regionu Zapadnog Balkana i aktuelnih bezbednosnih izazova na globalnom planu.

Pukovnik Konjikovac istakao je da Republika Srbija visoko ceni što je Kraljevina Španija ostala na čvrstoj poziciji nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i poštovanju međunarodnog prava i zahvalio za iskrenu podršku najvažnijim prioritetima spoljne politike Republike Srbije, očuvanju teritorijalnog integriteta i celovitosti, evropskim integracijama i jačanju regionalne saradnje.

On je upoznao sagovornike sa dostignutim stepenom reforme sistema odbrane i najznačajnijim rezultatima i naglasio da bilateralna vojna saradnja, nakon definisanja pravnog okvira i potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane 2009. godine, beleži značajnije unapređenje.

Konjikovac je istakao da je želja za unapređenjem i značaj koji Srbija pridaje saradnji sa Španijom pokazana njenim izborom za najznačajnijeg partnera u zajedničkom angažovanju u multinacionalnim operacijama. Srbija će nastaviti da pridaje izuzetan značaj vrednostima Ujedinjenih nacija i oblasti mirovnih operacija, a zajedničko angažovanje sa pripadnicima Oružanih snaga Kraljevine Španije u UN misiji u Libanu predstavlja odličan primer profesionalne saradnje, ali i stvaranja prijateljskih odnosa na terenu. Jedan od primera uspešne saradnje je i zajednička obuka padobranskih ekipa Vojske Srbije i Oružanih snaga Kraljevine Španije, uz upotrebu vazdušnog tunela.

Pukovnik Konjikovac je zahvalio na uključivanju pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Program subvencionisanog školovanja u Kraljevini Španiji, kao i za učešće na kursevima španskog jezika u Beogradu. Značajan iskorak u vojnoobrazovnoj saradnji napravljen je upućivanjem oficira Vojske Srbije na komandno-štabni kurs u Španiji. Ministarstvo odbrane nudi, na bazi reciprociteta, usavršavanje pripadnika španskih Oružanih snaga na svim nivoima u Republici Srbiji. U narednom periodu predložio je intenziviranje vojnoekonomske i saradnje u oblasti ABHO.

Bilateralne odbrambene konsultacije sa Kraljevinom ŠpanijomKapetan bojnog broda Roman istakao je da je za Ministarstvo odbrane Kraljevine Španije Srbija država najvišeg prioriteta za saradnju na Balkanu, kao i da između dve zemlje ne postoje otvorena pitanja. Ponosni su što je Srbija izabrala Španiju za partnera u zajedničkom angažovanju u multinacionalnoj operaciji u misiji UNIFIL u Libanu, što predstavlja krunu saradnje dve vojske. Istakao je pozitivna iskustva, obučenost i profesionalizam pripadnika Vojske Srbije angažovanih sa pripadnicima španskih Oružanih snaga u Libanu.

Težište saradnje je u razmeni iskustava, obuci i zajedničkom učešću u multinacionalnim operacijama i zajedničkoj obuci specijalnih snaga. Roman je izrazio uverenje da se saradnja u narednom periodu može proširiti i na vojnoobrazovnu i vojnomedicinsku oblast.

Posebna pažnja posvećena je procesu evropskih integracija Srbije. Ponuđena je pomoć i razmena iskustva iz angažmana u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, borbenih grupa EU i u okviru Evropske odbrambene agencije.

Obostrano je potvrđena opredeljenost za kontinuitet susreta na ministarskom nivou i načelnika generalštabova, radi definisanja strateških smernica za unapređenje saradnje u oblasti odbrane.

Nakon bilateralnih odbrambenih konsultacija, delegaciju su u odvojenim susretima, primili Direktor za politiku odbrane admiral Huan Martinez Nunjez i načelnik Uprave za međunarodne poslove i planiranje brigadni general Ruiz De Gordoa.

Na kraju razgovora potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.