Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.10.2014.

Otvoren naučni skup OTEH 2014



Otvoren naučni skup OTEH 2014U organizaciji Ministarstva odbrane i Vojnotehničkog instituta u Beogradu održava se dvodnevni međunarodni naučni skup istraživača iz područja odbrambenih tehnologija – OTEH 2014.

Otvarajući skup, ministar odbrane Bratislav Gašić istakao je da se investiranjem u sistem odbrane jača sveukupni privredni potencijal Srbije, objasnivši to činjenicom da su odbrambena i vojna industrija jedne od najvitalnijih grana domaće privrede.

-Uvek smo konkretnim merama podržavali opstanak i razvoj odbrambene industrije kroz istraživačke i razvojne projekte u oblasti naoružanja, rekao je Gašić dodajući da je današnji skup prilika da se na jednom mestu sretnu svi činioci uključeni u delatnost odbrambenih tehnologija. On je poručio da je „Ministarstvo odbrane uvek bilo i biće otvoreno za međunarodnu vojno-tehničku saradnju, o čemu svedoči veliki broj učesnika iz inostranstva“.

Otvoren naučni skup OTEH 2014Ministar odbrane izrazio je zadovoljstvo što se tradicija održavanja OTEH-a nastavlja, dodajući da će javnost moći na paradi 16. oktobra da vidi deo projekata koje VTI trenutno razvija.

Direktor VTI-a pukovnik doc. dr Zoran Rajić istakao je da je, u svojoj dugogodišnjoj tradiciji, Vojnotehnički institut pokazao da je jedan od lidera u regionu kada je reč o razvoju odbrambenih tehnologija.

-Veliki broj kolega iz zemlje i sveta koji se bave odbrambenim tehnologijama danas je u Beogradu, što je prilika da vidimo gde smo u odnosu na njih, ali i da razmenimo mišljenja, znanja i iskustva, rekao je direktor VTI-a dodajući da je ovogodišnji OTEH najposećeniji do sada. On je rekao da će se VTI na predstojećoj vojnoj paradi predstaviti sa osam većih sredstava, od kojih će zasigurno najveću pažnju privući modularni raketni sistem, potpuno automatizova haubica 122 ~mm~ i bespilotne letelice.

Otvoren naučni skup OTEH 2014Nakon otvaranja skupa ministar Gašić obišao je trisonični aerotunel T-38 i deo laboratorijskih kapaciteta.

OTEH je međunarodni naučno-stručni skup istraživača iz područja odbrambenih tehnologija koji se od 2005. godine održava sa ciljem da se sveobuhvatno i multidisciplinarno sagledaju aktuelnosti u ovoj oblasti. U naredna dva dana autori iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Bugarske, Češke, Makedonije, Sudana, Belorusije, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Alžira i Austrije predstaviće 157 naučnih radova iz oblasti odbrambenih tehnologija.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Обраћање министра Гашића | FLV
Директор ВТИ пуковник Рајић | FLV
ОТЕХ | FLV