Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.09.2014.

„Binički“ i Manjifiko na međunarodnom festivalu u Materi



Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i popularni slovenački muzičar Manjifiko, održali su sinoć koncert u okviru međunarodnog muzičkog festivala u italijanskom gradu Matera.

Reč je o trodnevnoj manifestaciji na trgu San Đovanidi Matera, koja je organizovana u čast 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata, a čiji je cilj da promoviše ideju da vojske oružje zamene muzičkim instrumentima, nasilje ljubavlju i neznanje mudrošću.

Dirigent Umetničkog ansambla major mr Igor Mitrović istakao je da su utisci nakon koncerta impresivni i da je četvorogodišnja saradnja sa Manjifikom sve intenzivnija i svaki nastup je sve bolji, kao i da će kruna zajedničkih nastupa biće koncert u Beogradu 18. oktobra u Centru „Sava“.

- Iako je večerašnji repertoar uglavnom obuhvatao pesme na srpskom jeziku, italijanska publika je brojnim aplauzima ispratila veći deo koncerta – rekao je major Mitrović.

Prema rečima Roberta Pešuta Manjifika, koji je nastup započeo rečima „nismo došli da pokorimo vašu zemlju, već vaše srce i dušu“, italijanska publika je sa nestrpljenjem isčekivala da vidi i čuje taj neobičan spoj slovenačkog benda i srpskog vojnog orkestra.

Repertoar su uz muziku iz filmova „Montevideo, Bog te video“ i „Montevideo, vidimo se!“ činile i pesme s Manjifikovih prethodnih albuma kao što su „Hir aj kam“, „Ubiću te“, „Samo malo“, „Srpska posla“, „~I think“~ i „Evo me narode“, kao i nekoliko novih numera među kojima su i~ „Bosangero“~ i „~We’ll meet again“~.

Matera je grad u južnoj Italiji, a stari deo grada je zahvaljuući drevnom graditeljstvu uvršten na spisak svetske baštine UNESKO. Živoisni gradić je zbog svoje lepote i specifične arhitekture domaćin mnogobrojnih kulturnih dešavanja, a kandidat je i za kulturnu prestonicu Evrope 2019. godine.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Роберт Пешут - Мањифико | FLV
Игор Митровић | FLV
Утисци публике | FLV