Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.09.2014.

Vojska pomaže i danas



Pripadnici Vojske Srbije i danas su aktivno uključeni u akciju pomoći građanima u opštinama Majdanpek, Kladovo i Negotin koje su pogođene nedavnim bujicama i poplavama.

Formirana je inženjerijska radna grupa koja sa 300 vojnika i desetak mašina i vozila učestvuje u raščišćavanju puteva, uklanjanju mulja i šuta, rekao je portparol Ministarstva odbrane major Jovan Krivokapić.

Vojska, koja je stacionirana u kampu Karataš, raščišćava teren u Tekiji i prognozira da će ključni radovi biti završeni za deset dana. Potpukovnik Živko Jovanović ističe da Vojska ima dovoljno tehnike za uklanjanje posledica poplava – čišćenje ulica i pojedinih dvorišta.

U Karatašu se, pored vojnika, nalaze i evakuisani koji su prethodno bili smešteni u hotelu. U početku je stiglo 70 osoba, ali se deo njih vratio kućama ili otišao kod rodbine. Sada ih je u kampu četrdeset dvoje. Pored 150 vojnika, tamo je i tridesetak radnika RTB "Bor" koji, takođe, pomažu u Tekiji.

Najveće angažovanje Vojske Srbije je u naselju Boljetin gde je do sada pomoć pružena desetinama porodica, a za danas je planirano upućivanje 150 vojnika u opštinu Kladovo koji će sa inžinjerijskim mašinama raščišćavati domaćinstva i putne komunikacije. Planiran je i nastavak rekonstrukcije puta u „Kazanskom potoku“ koji je bio uništen u majskim poplavama.

U akciju pomoći stanovništvu angažovani su pripadnici Kopnene vojske, Komande za obuku i Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, koji pored raščišćavanja terena dostavljaju ugroženima pijaću vodu.

Vojska Srbije, kao i uvek do sada, pružiće neophodnu pomoć svom stanovništvu i u ovom momentu razmatramo angažovanje dodatnog ljudtsva i mehanizacije u zavisnosti od situacije na terenu.

Prilikom nedavne posete ugroženim područjima ministar Gašić je izjavio da će Vojska Srbije uputiti 500 vojnika i raspoloživu mehanizaciju u opštine Kladovo, Majdanpek i Negotin, kao i da će dva mosta u ugroženim područjima biti sanirana.