Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.08.2014.

Promocija rezervnih oficira Vojske Srbije



Promocija rezervnih potporučnika generacija "Mart 2014"Svečanost povodom završetka školovanja slušalaca za rezervne oficire Vojne i Vojnomedicinske akademije generacije "mart 2014", održana je danas u kasarni „General Jovan Mišković“ u Beogradu. Njih 54, posle šest meseci obuke, Ukazom predsednika Republike proizvedeno je u čin potporučnika Vojske Srbije.

Prvoj trojici u rangu, Draganu Stanaru, Milošu Kalanju i Pavku Koprivici, priznanja je uručio načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna.

Obraćajući se prisutnima, prvi u rangu sa prosečnom ocenom 10, rezervni potporučnik Dragan Stanar, istakao je da mu je izuzetna čast što je u prilici da govori u ime kolega i da je su upravo oni, kao akademska elita, „kako mudrošću, tako i mačem“, u obavezi da budu prvi u odbrani i jačanju svoje zemlje, što je i odgovor na pitanje otkud su danas ovde.

Promocija rezervnih potporučnika generacija "Mart 2014"– Pred vama stoje ljudi koji više nisu stranci, i koji znaju da su cilj i misija – odbraniti, pomagati i svesno rizikovati sve, zbog onih koji to isto rade za tebe. To je smisao jedinice i vojske kao takve – istakao je Stanar i dodao da je ova generacija imala sreću da nije morala da čeka rat da bi pokazala da je spremna za sve.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mile Jelić istakao je značaj školovanja rezervnih oficira za sistem odbrane, a posebno za Vojsku Srbije, s aspekta uspešne popune i pripreme za odbranu zemlje.

– Izvor naše snage je u znanju i svetloj tradiciji naše vojske, uz svest da je obrazovanje glavni pokretač razvoja sistema odbrane naše zemlje. Značaj rezervnih oficira je potvrđen u prošlosti a potvrđuje se i danas – istakao je pukovnik Jelić i podsetio da su oni dominantan deo dopune svake vojske, a da je svaka oružana sila bez njih „prazna škola“.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Свечаност | FLV
Пуковник Миле Јелић | FLV
Резервни потпоручник Драган Станар | FLV
Утисци родбине 1 | FLV
Утисци родбине 2 | FLV