Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.08.2014.

Generali Diković i Farina dogovorili hitno pojačavanje zajedničkih patrola



Povodom terorističkog napada koji se juče oko 17 časova dogodio u rejonu Orlovca u Kopnenoj zoni bezbednosti i ponovnog terorističkog napada koji se odigrao danas u ranim jutarnjim časovima, kada je poginuo jedan pripadnik Žandarmerije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je jutros sa komandantom KFOR-a general-majorom Salvatoreom Farinom.

U telefonskom razgovoru sa generalom Farinom, general Diković je tražio veće angažovanje snaga KFOR-a duž administrativne linije, kako bi se sprečile ilegalne aktivnosti na tom području.

General Diković je posebno istakao da je nedopustivo da se grupe civila naoružane automatskim puškama slobodno kreću, da bespravno seku šumu i napadaju snage bezbednosti Republike Srbije, koje ih u tome potpuno legitimno sprečavaju. Pri tome, ti naoružani civili čine teroristička akta, kao što je napad na pripadnike Žandarmerije Republike Srbije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije i komandnat KFOR-a dogovorili su hitno pojačavanje zajedničkih patrola, posebno u rejonima u kojima je uočena bespravna seča šume. General Farina je, takođe, osudio napade na snage bezbednosti Republike Srbije.